Мишел Идалго, голямо име на френския футбол, почина на 87 години в дома си в Марсилия, предават световните агенции. Според близките му бившият треньор си е отишъл от "естествена смърт". Здравословното му състояние е било влошено в последните години.

Мишел Идалго изведе Франция до европейската титла на домакинското първенство през 1984 г. На финала на "Парк дьо Пренс" тогава "петлите" биха Испания с 2:0. Това беше поколението на Мишел Платини, Ален Жирес, Жан Тигана, Доминик Рощо и т.н.

Две години преди това Франция загуби на полуфинал от ФРГ на Световното в Испания, а водеше с 3:1 в продълженията. "Маншафтът" обаче изравни и спечели при дузпите.

Идалго беше начело на "сините" от 1976-а до 1984 г., като след триумфа в Париж се оттегли. Като футболист е печели по две шампионски титли и купи на Франция с "Монако" през 60-те години.

"Мишел Идалго остави значимо наследство, заяви Мишел Платини. - Той преобрази френския футбол на международно ниво. Като треньор той постигна големи върхове с националния ни отбор, налагайки атрактивен стил на игра. Същевременно ни насърчаваше да показваме индивидуалните си качества."