Най-важният съвет, който астронавтите дават на милионите хора по света, поставени в домашна карантина заради пандемията от коронавирус е - общувайте.

"Това не е подходящото време да забравяте за човешките взаимоотношения", споделя Саманта Кристофорети - италианска астронавтка. "Трябва да направите съзнателен опит да не се оставяте на социалния мързел. Време е за социално дистанциране, но трябва духовно да останем близки", допълва тя.

Кристофорети е част от екипажа на Европейската космическа агенция (ЕКА) и вече е участвала в 200-дневна мисия до Международната космическа станция, като планира да се върне по-късно през това десетилетие. Тя знае това-онова за изолирането в тясно пространство с няколко души за месеци наред.

След като служи като пилот в италианските Военновъздушни сили, Кристофорети се подлага на 10-дневни дълбочинни морски гмуркания и походи в пустинята в Аляска. Това е част от съвместно обучение на Международната космическа станция (МКС), в което участват космическите агенции на САЩ, Русия, Канада , Япония и Европа в орбита на 400 километра над повърхността на планетата.

Първият ѝ урок за изолираните е да не забравят приятелите си. Космическите агенции разполагат с екипи от персонал, за да се уверят, че астронавтите остават свързани със семейството си обратно на Земята. Сателитната комуникация на космическата станция дава възможност за телефонна връзка с дома, така че блокирането не бива да представлява пречка за поддържане на връзка с приятелите и семейството, сподели Кристофорети по скайп от дома си в Кьолн, където ЕКА обучава своите астронавти.

Вторият й урок - не забравяйте шегите. 

"В много отношения големите семейства в тесни апартаменти са по-предизвикателни, отколкото да си на космическата станция. Хуморът помага много, ако можете да се шегувате". 

На Международната космическа станция астронавтите периодично организират сесии за обратна връзка, в които те могат да подават оплаквания, но това, което помага на опитните космически изследователи, може да не върши работа за семействата по време на глобална здравна криза, признава Кристофорети. 

"Ситуацията на космическата станция е малко по-различна от тази, с която хората се сблъскват в момента", изтъкна тя. "Никой не избра това, което се случва в момента, но ние избрахме да отидем до космическата станция".

МКС има обитаема зона от около 388 кубически метра. Всеки от астронавтите има собствено място, което е приблизително с размерите на телефонна кабина, в която спи и може да съхранява лични вещи. Но "космическата станция... е доста голяма, така че винаги можете да намерите лично пространство", каза Кристофорети. Дори в малки общи апартаменти тя призовава хората да намерят свое собствено кътче. 

В статия за "Ню Йорк Таймс" пенсионираният космически служител на НАСА Скот Кели подчертава необходимостта от планиране на ежедневието, редовно спане и метод за отделяне на работата от свободното време в същата среда. 

НАСА публикува списък с пет "поведения по време на експедиция", които астронавтите следват. Важно място сред тях заема личната хигиена. Онези, които предстои да пътуват в Космоса, обикновено прекарват две седмици в карантина преди изстрелването, за да избегнат неволното пренасяне на вирус на МКС.

"Много се внимава при дезинфекцията на всичко, което лети към станцията, било то хора или товари", каза Кристофорети. "След като взех последния си душ на датата на напускане, трябваше да дезинфекцирам цялото си тяло с дезинфектантни кърпички...за да се уверя, че не пренасям много бактерии".