Футболистите на "Барселона", "Атлетико" (Мадрид) и останалите в испанския футбол ще трябва да се простят със значителна част от заплатите си заради карантината - поне докато тя трае.

Вчера "каталунците" и "дюшекчиите" официално обявиха, че въвеждат регулацията ERTE. Тя позволява на работодателите временно да освобождават служители си и да намаляват заплати докато трае въведено от правителството извънредно положение. 

Почти всички от професионалния футбол на Испания направиха същото. Засега "Реал" (Мадрид) отказва.

Според в. "Марка" и каталунски медии най-тежък е ударът за играчите в "Барселона" - клубът с най-голям бюджет в света. Управата на каталунците е решила да ореже по 70 процента от месечните възнаграждения на Меси и компания. Това е станало часове, след като голяма част от състезателите са отхвърлили предложение от борда.

Те са се разделили на три групи - "против", "за" и "пас" - последното било в очакване на мярка от страна на Асоциацията на футболистите. Това ядосало босовете и те решили да наложат волята си, възползвайки се от всички лостове, заложени в ERTE.

Какво означава това за най-големите имена на "Камп Ноу"? Стойностите са на седмица:

Лео Меси - 558 хиляди евро оригинална заплата; 167 хил. - нова временна заплата. 

Антоан Гризман - 328 хиляди евро;  98 хил.

Луис Суарес - 323 хиляди евро; 97 хил.

Серхио Бускетс - 290 хиляди евро; 87 хил.

Жерар Пике - 245 хиляди евро; 74 хил.

Френки де Йонг - 190 хиляди евро; 57 хил.

В този порядък са още заплатите на Иван Ракитич, Усман Дембеле, Артуро Видал, Марк-Андре тер Стеген...

"Барселона" обясни в позицията си, че след като играчите реално не изпълняват задълженията си, възнагражденията им трябва да бъдат намалени.

Като изключим Лео Меси, чиято заплата е на второ място в света на футбола след тази на Неймар, по 200-300 хиляди (и нагоре) евро всяка седмица виждат в сметките си и звездите на "Атлетико" като Ян Облак, Диего Коста, Коке, Жоао Феликс (за него бяха платени над 100 милиона евро миналото лято на "Бенфика"), Саул Нигес, Витоло, Алваро Мората...

Диего Симеоне пък е най-високоплатеният треньор на планетата - разписва се срещу 780 000 евро седмично. За "Атлетико" не е ясно с колко са орязани парите, но е сигурно, че процентите са поне 50, пише "Марка". Такава бе препоръката от ФИФА.

Разбира се, звездите на грандове като "Барселона" и "Атлетико"  не са за оплакване. Малки испански клубове са пред банкрут и вече наложиха ERTE не само за служители, а и за футболисти. Проблемът е, че при това положение играчите не са длъжни да тренират индивидуално.