Социалната изолация по света сериозно натовари мрежите през последните няколко седмици.

Става дума не само за интернет трафика, а и за обикновените GSM мрежи, съобщават големи европейски телекоми като испанския Telefonica и френския Orange. Хората ползват смартфоните си масово и за обикновени разговори.

Всекидневно се наблюдава натоварване, подобно на това по време на големите празници като Коледа и Нова година. Увеличава се използването и на IP разговори, които натоварват и интернет мрежата.

Мерките на стрийминг услугите за намаляване на качеството се оказват недостатъчни. От една страна, потребителите много често ръчно си сменят настройките на по-високо качество, от друга, безплатният достъп до Premium абонамента в най-големия порносайт в света - Pornhub - като цяло обезмисля усилията на Netflix, YouTube и други.

Ако искаме по-стабилен интернет, когато ни е нужен, най-добре е да се съобразим и да вземем някои мерки. А по-точно - когато е възможно, да говорим по стационарни телефони. Ако ще сваляме или пращаме големи файлове онлайн, да го правим късно вечер или през нощта. Масовите имейли трябва да бъдат намалени до минимум. Конферентните разговори да се ограничат, когато е възможно, до аудио, без видео.

Това ще позволи мрежата да е по-стабилна за наистина важните неща - работа и дистанционно обучение. Добрата новина е, че според повечето провайдъри засега мрежата се справя с напрежението и не се очакват големи аварии - но трябва да сме отговорни, за да не стане по-зле в следващите седмици.