В зоната около Сиатъл (щата Вашингтон) бе диагностициран първият заразен с COVID-19 в САЩ и там бяха регистрирани 37 от първите 50 жертви на коронавируса в страната.

Заради строгите мерки обаче, наложени още в ранните дни на епидемията, вече има видими резултати, предаде "Ню Йорк Таймс". Смъртните случаи не нарастват както при други щати.

Засега болниците не са претоварени. Всички предварителни статистически модели доказват, че разпространението на вируса е намаляло през последните дни.

В началото на март степента на разпространение на вируса бе 2,7. Според изследване днес тя е 1,4.

Въпреки успеха местни служители увериха, че твърдите мерки по социално дистанциране ще останат в сила през следващите седмици.

"Има доказателства за ползата от налагането на агресивни мерки", сподели в интервю губернаторът на щата Вашингтон Джей Ейнсли.

Той обяви, че може да се наложат още ограничения и че има много време преди да се обяви победа над вируса. 

Епицентърът на епидемията за САЩ в момента е щатът Ню Йорк, където починаха 237 души в неделя - най-смъртоносният ден до този момент. Броят на потвърдените случаи скочи с 7200 и достигна 59 513. Повече от половината са в града Ню Йорк (33 768), където болниците са претоварени.

"Не мисля, че има начин да гледаме на тези числа", заяви губернаторът Андрю Куомо, "без да забележим, че хиляди хора ще починат".

Докато все повече щати изпадат в дълбока криза положителните данни от района на Сиатъл предлагат урок на всички градове и региони, които забелязват първите признаци на епидемията - ранните и агресивни действия по задържане на разпространението може да помогнат да се изглади кривата на вируса и да се предотврати претоварване на здравните системи, обяснява "Ню Йорк Таймс".