През следващите месеци Великобритания трябва да изготви план за прилагане на протокола за Ирландия и Северна Ирландия.

За това се съгласиха днес двете страни на заседанието на Съвместната комисия „ЕС - Великобритания“. Тя заседава за първи път по прилагането на споразумението за Брекзит чрез телеконферентна връзка.

Има спешна необходимост от представянето на подробен план и предприемане на необходимите стъпки като подготовка за въвеждането на митнически процедури за стоките, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания, както и да се гарантира необходимият санитарен и фитосанитарен контрол и останалите редовни проверки на стоките, които влизат в Северна Ирландия извън ЕС. Страните са се договорили да започнат работа 6 комисии по ключови въпроси от споразумението за „Брекзит“. Следващата среща е предвидена за юни.

Днешното заседание бе председателствано от зам.-шефа на Еврокомисията Марош Шефчович и члена на британското правителство Майкъл Гоув.

Ключов приоритет за ЕС остава прилагането на Споразумението за оттегляне. Това е важно най-вече за съхраняването на правата на 4,5 милиона граждани на Съюза и на Великобритания, които живеят постоянно в другата страна, както и запазването на мира и стабилността на остров Ирландия съгласно Споразумението от Разпети петък, подписано през 1998 г. В същото време трябва да бъде гарантирана целостта на единния европейски пазар.