Мораториум върху главниците на заемите на всички предприятия, които са тежко засегнати от кризата заради епидемията от коронавирус. Това предложи днес Асоциацията на собствениците на бизнес сгради. 

Според тях мярката трябва да продължи да действа в период от 9 месеца, в който длъжниците ще плащат само лихвите с цел да си осигурят по-голяма ликвидност и гъвкавост. 

Главниците ще бъдат изплатени, но в бъдещи периоди след възстановяване на икономически растеж, пишат от Асоциацията в разпространеното писмо до медиите. 

Освен това е отправено искане за фиксиране на договорените преди кризата условия на лихвите, таксите, сроковете и други, въпреки отсрочването на кредитите. Според тях опитът от предишната криза от 2009 г. е доказал, че банките са вдигнали прекомерно лихвите и то едностранчиво, което допълнително "съсипа компаниите, които вече бяха пострадали от кризата". 

Основните аргументи зад искането звучат логично, а някои такива мерки вече са приложени в други държави. Асоциацията дава за пример Румъния, която има същия 9-месечен мораториум. Унгария пък го удължи до края на 2020 година. Подобни схеми действат и в повечето европейски държави, пишат предприемачите. Най-силният аргумент е обаче препоръката на Европейската централна банка за такива действия. 

Банките пък няма да пострадат, защото българският сектор е добре регулиран и капитализиран, а това му дава възможност да кредитира реалния сектор и да да помогне с ликвидност в най-трудния период на възстановяване на икономиката.

Причината за искането е, че наемателите на бизнес сградите са тежко засегнати от кризата и се опитват най-вече да запазят своите служители. Така създадената ситуция не им позволява да плащат наемите и кредитите към банките. 

Освобождаване и от данък имоти

Второто предложение на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради е да бъде временно спрян данъкът върху недвижимите имоти за април и май - месеците, през които се очаква да върлува кризата най-сериозно. 

Логично - общинските бюджети ще пострадат сериозно, затова от Асоциацията предлагат да се измисли стимул за онези собственици, които все пак изплатят годишното си задължение през периода на извънредното положение. Тяхната идея е за 25% отстъпка от дължимото. 

За най-засегнатите - хотели, търговски центрове и магазини, които са затворени с акт на държавата, пък се предлага пълно освобождаване от таксата за битови отпадъци до края на извънредното положение. 

Предлага се и намаляване на местния общински данък за прехвърляне на имот до 1%, за да се спаси почти "умрелият" пазар на имоти. Освен това се иска  намаляване на таксите за нотариално заверяване с 50%, поне в частта, когато те се извършват за покупко-продажба на имоти. 

"Съзнаваме сериозността на предизвикателствата, пред които сме изправени, както и отговорността за вземаните решения. Готови сме да участваме чрез наши представители в обсъждане на мерките, насочени към преодоляване на последствията от кризата и запазване и възстановяване на икономическата активност", се казва още в писмото.