Путин не си поплюва. От вчера в Русия валят оставки на местни началници.

За по-малко от 24 часа си подадоха оставките губернаторите на Архангелска област, на Камчатка и на северната област Коми.

Очевидно местните големци не са приели достатъчно сериозно трите обръщения, които президентът Владимир Путин направи във връзка с извънредните мерки срещу коронавируса.

Силова държава

Кадровата метла идва да покаже на руските избиратели, че властта е действена и решителна и така донякъде да успокои нарастващата тревожност сред населението. Държавата публично показа мускули - система за масово следене на всички чрез камери (170 000 само в Москва) и с приложения в мобилните телефони. Извънреден закон, който предвижда до 7 години затвор за нарушение на санитарните норми, довело до смърт на двама или повече души и 5 години лишаване от свобода за разпространяване на фалшиви новини.

Международните отношения станаха в последните дни арена за демонстрация на руска сила и благородство. Независимо от собствения си проблем и западните санкции Москва изпрати помощи на най-тежко засегнатите в света - Италия и САЩ - на самоуверените европейци и американците, които се оказаха в тежка беда въпреки икономическото си и технологично превъзходство. При това помощта за Италия беше не просто медицинска, а военно-медицинска. Руска автоколона с военни лекари извърши десант във военна база на страна членка на НАТО и според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, била посрещната радушно от изстрадалото местно население. Оказа се, че 80 процента от изпратените материали и оборудване са предназначени за друг вид кризи, но на това обърна внимание само в.”Стампа”.

Днес порталът РБК пише, че апаратите за обдишване,  които руски Ан-124 стовари вчера в САЩ, са произведени от КРЕТ, компания, която е в списъка на санкционираните от САЩ.

Отслабващо доверие

Тревогата в Русия идва не само от бързото нарастване на доскоро подозрително ниския брой на регистрираните заразени (от малко над 200 преди дни до 4000 днес), но и от влошаващата се всеки ден икономическа конюнктура.

Рублата всеки ден отслабва спрямо долара и еврото. Доларът и еврото днес се търгуваха съответно за над 79 и 85 рубли. На 19 март те се продаваха съответно за над 77 и 85 рубли, а преди началото на кризата около 67 и 73 рубли. 

Интервенциите на централната банка не помагат, нито честото говорене на представители на правителството за валутния резерв на страната и за Фонда за национално благосъстояние.

Банката призна, че инфлацията се ускорява, но добави, че това е краткосрочна тенденция. Управителката ѝ Елвира Нибулина каза, че за месец от сегашната карантина страната губи 1,5-2% от БВП.

Решението на Путин всички руснаци (с изключение на жизнено важните позиции) да бъдат в платен корона-отпуск до 30 април демонстрира увереност във възможностите на икономиката. Но финансовият министър Антон Силуанов неотдавна призна, че спирането на цели отрасли е проблем, по-голям и от отслабващата рубла и от падналите до исторически ниски нива цени на петрола. Вчера те внезапно скочиха с около 30 на сто след изявление на президента на САК Доналд Тръмп, че очаква ценовата война между Саудитска Арабия и Русия да спре и Рияд да престане с демонстративното увеличаване на добива. Тръмп снощи обаче поясни, че не е обсъждал намаляване на американския добив на петрол в преговорите с Русия и със Саудитска Арабия.

Доверието във властта в Русия изглежда разклатено, макар това трудно да се долавя през контролираните в по-голямата си част от нея медии.

Първият признак за това са зачестилите обръщения на президента към нацията. С нея досега Путин общуваше пряко веднъж в годината, като прибавим и редовната му годишна пет-шест часова пресконференция по всички въпроси на битието.

Наистина, с обръщенията си Путин днес не прави изключение от повечето национални лидери в извънредната ситуация, която е международна. Но в сравнение с него Тръмп например от началото на мандата си непрекъснато контактува пряко с американците през туитър и през изявления пред медиите в Белия дом и на публични събития. Почти същото важи за повечето западни лидери, които непрестанно са пред камерите. В “нормалните” времена, в сравнение с тях, Кремъл беше значително по-затворен. 

Втори признак на тревожност, веднага доловен от деловите медии, беше започналото масово теглене на влогове след първото обръщение на Путин. Хората се бяха подплашили от негово предложение за 13-процентов данък върху влоговете над 1 милион рубли (11 900 евро). Наложи се Силуанов да обяснява това, което правителствените служби не бяха успели - че налогът започва да се прилага от догодина и то - само върху горницата над посочената сума.

Трети признак на масова тревога беше изпразването на магазините. Последва специално указание във второто обръщение на Путин - регионалните власти да вземат мерки срещу спекулата и зловредните слухове.

“Русия скоро няма да има какво да яде”

Предстоящият неработен месец ще означава за Русия да изгуби вече най-малко 1 процент от годишния си БВП, пише днес  "Комерсант", цитиран от БТА.

"Антивирусният април ще принуди (властта) да харчи все повече за държавна подкрепа" на бизнеса и населението, прогнозира "Независимая газета".

До момента най-щедра в този аспект е Германия, отпуснала за антикризисни мерки към 37 на сто от своя БВП - 1,3 трилиона евро. САЩ отделят за подкрепа на икономиката и гражданите близо 12 на сто от БВП, или над 2,6 трилиона долара. В сравнение с това мерките на руските власти изглеждат микроскопични, добавя всекидневникът.

"След обръщението на Путин Русия скоро няма да има какво да яде", цитира в заглавие "Свободная преса" коментар на икономиста Михаил Делягин. Хората привършват парите, гастарбайтери нападат вече купувачи край супермаркетите, престъпността в Русия - бездруго доста голяма, "кардинално ще нарасне" през следващия неработен месец, а полицията, напротив, "стриктно спазва режима на самоизолация", заявява експертът.