Русия е готова да обедини усилията си с други държави, за да намали съвместно производството на петрол с около 10 милиона барела на ден, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от бизнес портала РБК.

„Разбира се, всичко това трябва да се случи в партньорство“, каза Путин на видеоконференция.

Държавният глава обясни, че Русия е готова за споразумения с партньори като САЩ и страните, участващи в споразумението OПEК +.

„Вярвам, че когато говоря за партньорства, всички, включително и нашите партньори, разбират, че можем да говорим за намаляване от нивото на производство, което преобладаваше преди кризата, тоест говорим за нивото на производство през първото тримесечие на тази година", добави Путин.

По-рано днес президентът проведе видеоконферентна среща с представители на най-големите руски петролни компании и обсъди ситуацията на петролния пазар, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Цената на петрола сорт Брент от Северно море с доставка през юни скочи с над 15,2 процента до 34,48 долара за барел в днешната търговия на лондонската Междуконтинентална борса, предаде ТАСС. Американският лек суров петрол поскъпна с 9,6 процента до 27,76 долара за барел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се бори срещу картелните споразумения на енергийните пазари, които биха могли да засегнат американските производители на енергоносители, но администрацията не може да диктува на местните компании решения за петролното производство. Това обяви днес икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу, цитиран от Ройтерс.

В интервю за телевизия "Блумбърг" съветникът заяви също, че не вижда причина разговорите на Тръмп със Саудитска Арабия и Русия за петрола да не дадат резултат.

Пред "Фокс бизнес нетуърк" отделно Къдлоу отбеляза, че Тръмп е казал на Русия и Саудитска Арабия да престанат да "заговорничат" и да пренасищат пазара с петрол.