Президентът на УЕФА Александър Чеферин очерта вариантите за приключване на Шампионската лига и Лига Европа в интервю за германската телевизия ZDF.

Словенецът заяви, че финалите и в двата турнира трябва да се изиграят до 3 август. Ако не се случи до тази дата, те ще бъдат анулирани и трофеите няма да се връчат. Чеферин за първи път публично споделя за такава опасност и дава повече конкретика какви са плановете на централата.

"Трябва да приключим до 3 август, казва още босът. - Намираме се в извънредна ситуация и се опитваме да сме гъвкави като дати и начални часове. Ако кризата приключи по-рано, по-рано и ще започнем. Може да остане сегашната система с два мача на разменено гостуване. Другият вариант е да заложим на по един двубой на неутрален терен.

Има и още една опция - финална осмица или четворка. Но засега е само опция. Единственото грешно решение ще е да провеждаме мачове тогава, когато това ще носи опасност за здравето на феновете, играчите и съдиите. Но ако всичко е наред, не виждам проблем футболът да се завърне."

Преди дни УЕФА и Чеферин в часност не останаха очаровани от решението на белгийската лига да предложи прекратяване на първенството и провъзгласяване на "Брюж" за шампион. Ден по-рано имаше видеоконферентна връзка с участието на федерациите членки.

С писмо до тях от Нион призоваха да се направи възможното шампионатите да завършат и класиранията да се правят на базата на резултатите на терена. Според УЕФА не е сега моментът да се прекратява сезонът. А който го направи, рискува недопускане на отборите му до евротурнирите от следващия сезон.