Надя, тигър от зоопарка в Бронкс, Ню Йорк, е първият представител на вида си, който е дал положителна проба за COVID-19, предаде Си Ен Би Си. Четиригодишният малайски тигър е бил тестван, след като е развил суха кашлица и се очаква да се възстанови, съобщиха от зоологическата градина.

Проби са взети от общо пет тигъра и лъвове в зоопарка, които демонстрираха симптоми на респираторни заболявания, заявиха от Министерството на земеделието на САЩ (USDA). Никакви други животни от зоологическата градина не проявяват симптоми.

"Въпреки че са изпитали известно намаляване на апетита, котките в зоопарка на Бронкс се справят добре под грижите на ветеринарите и са енергични, внимателни и активни със своите пазачи", коментират от зоопарка.

"Не е известно как ще се развие това заболяване при големите котки, тъй като различните видове могат да реагират по различен начин на новите инфекции, но ние ще продължим да ги наблюдаваме отблизо и предвиждаме пълно възстановяване."

Животните са били контактни със служител на зоопарка, който е бил "асимптоматично заразен с вируса", докато се е грижил за тях. Зоопаркът на Бронкс е временно затворен от 16 март.

Всеки болен от коронавирус е съветван да минимизира контакта с животни, включително домашни любимци, докато не се получи повече информация за вируса, съобщи USDA.