Двама ключови министри в германското правителство публикуваха днес обща статия в няколко европейски вестника, в която призовават за колективни мерки на Европейския съюз в борбата срещу новия коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Инициативата на външния министър Хайко Маас и на финансовия Олаф Шолц идва на фона на разногласията между страните членки на ЕС колко финансови ресурси да се заделят за справяне с икономическия шок, причинен от пандемията. Утре финансовите министри от съюза отново ще се занимават с този належащ въпрос.

Според двамата общи инициативи на ЕС - спасителен план чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Европейската инвестиционна банка, могат да бъдат използвани като инструменти за смекчаване на последствията от пандемията. 

Те обаче не споменават т.нар. еврооблигации, които германското правителство засега отхвърля.

Италия, Испания и Франция призоваха за въвеждането на колективни дългови инструменти, които да им позволят да получат свежи пари от инвеститорите при значително по-благоприятни условия.

"Европейската солидарност не е еднопосочна улица, а политика на животозастраховане за нашия континент", посочват Маас и Шолц в статията си.

"Европа сега е изправена пред общата задача да подсили съществуващите програми, да попълни пробойните и да изгради спасителна мрежа за всички страни от ЕС, които се нуждаят от допълнителна подкрепа", подчертават те.

ЕСМ вече позволява "на страните от еврозоната да заемат капитали заедно при еднакво благоприятни условия", отбелязват двамата германски министри. 

"За Италия това би означавало свежа инжекция от 39 млрд. евро, а за Испания - 28 млрд. евро", посочват те.

Двамата подкрепят идеята за "общоевропейски гаранционен фонд", който да осигурява ликвидни средства за малкия и среден бизнес, както и за финансова подкрепа за страните членки на ЕС чрез инициативата SURE (подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица), предложена от Европейската комисия миналата седмица.