Медикаментът ивермектин, за който има сведения от медици в Австралия, че е много ефективен срещу коронавирус, е масово лекарство, което се произвежда и в България. 

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб за борба с инфекцията.

Мутафчийски обаче уточни, че изследванията за това лекарство са все още само лабораторни и в начален период.

"Все още е в много начална фаза това проучване, за да стигне до клинична употреба. Много внимателно наблюдаваме, защото това лекарство е много масово. В целия свят го има, включително и в България. Има възможности за производство, и то в много големи количества", обясни Мутафчийски.

Положителните проби за коронавирус у нас вече са 565, обяви още той.

За денонощие новите случаи са 24, като 16 от пациентите са в болница. Изследвани са 299.

Починалите са 22-ма. Излекуваните - 42-ма.

Новите заразени в София са 15. От всички инфектирани 201 са в болница, като 26 от тях са в тежко състояние. Заразените медици са 31. В София има още един случай на положителна проба на спешен медик. Заразените в спешната помощ вече са 8.

"Тествани са 100 души в спешната помощ", уточни Мутафчийски.

Той отрече твърденията, че броят на новите заболели в световен мащаб намалява. И бе категоричен, че мерките у нас трябва да останат непроменени до Великден.

"Броят на заболелите се увеличава, но има тенденция за по-бавно увеличаване. Такава тенденция има в Италия. В САЩ нещата вървят много бързо. Намалява броят на загиналите и в Испания. При нас се движим в едни граници", уточни Мутафчийски.