Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) призова световните лидери да не политизират епидемията от COVID-19, ако не искат "много повече чували за трупове".

Той категорично защити днес действията на СЗО за справяне с пандемията от новия коронавирус, предадоха Ройтерс, Си Ен Би Си и БТА.

Той направи това в отговор на въпрос за критиките на американския президент Доналд Тръмп към организацията и намека му, че Съединените щати може да спрат да я финансират.

"Ще посъветвам за три неща", каза на пресконференция Тедрос Адханом Гебрейесус. "Моля, обединение на национално ниво, не използвайте COVID-19 за политически цели. Второ, честна солидарност на глобално ниво. И честно лидерство от САЩ и Китай".

Етиопецът прикани световните ръководители да не политизират вируса.

"Ако искате да бъдете експлоатирани и ако искате да имате много повече чували за трупове, тогава го правете. Ако не искате да имате много повече чували за трупове, тогава не го политизирайте".

Генералният директор на СЗО призова по-конкретно САЩ и Китай да си сътрудничат в борбата със заразата.

Представители на американските власти обвиниха китайското правителство, че е скрило информация за коронавируса - нещо, което то отрича. Тръмп доскоро наричаше вируса "китайски", предизвиквайки недоволството на Пекин.

Вчера американският президент обвини СЗО, че е китайскоцентрична и намекна, че може да спре финансирането ѝ.