"По-добре да няма държавни банки. Независимо от добрите намерения, с които такива финансови институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора."

Това заяви тази сутрин пред бТВ бившият икономически министър в кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев. Той визираше поредния скандал със съмнителен кредит на Българската банка за развитие, който доведе до това премиерът Бойко Борисов да поиска уволнението на изпълнителния й директор Стоя Мавродиев и цялото ръководство.

Според него кредити за бизнеса и хората могат да се раздават и без да има държавна банка. Става дума за вече приетата идея за увеличаване на капитала на ББР със 700 млн. лв., с които тя да издаде гаранции към търговските банки. Те от своя страна ще се превърнат в крайните кредитори на фирми и физически лица в условията на тежката криза. 

Все пак Василев каза, че предложението за безлихвени кредити е вид подкрепа в началото на кризата и е добре за хората, които могат да се възползват. Той заяви, че е доволен и от мярката 60/40, която след своята редакция казва, че държавата може да поеме 60% от заплатата на служител в засегнато от кризата предприятие, както и 60% от осигуровката, дължима от работодателя. 

"България се справя добре спрямо дори по-големи и по-богати държави. Подкрепям и 60/40. Държавата поема нещо като 2/3. Но коментарът ми е следният - критиците казват дайте държавата да плати 100%. Това не е конструктивно и не е здравословно за толкова много бизнеси."

Според него домакинствата и фирмите трябва да правят като държавите, които заделят излишъците в края на година и поддържат добра фискална политика. Даде за пример България и Германия. 

Василев обясни, че кризи ще има и занапред и всички трябва да разберат, че трябва да се спестява. 

"Средната заплата през последните години се вдигна с 40%. Дори когато се вдига, ние смятаме, че няма как да заделим, а сега - когато намалява, как тогава ще спестяваме?"

Накрая Василев обясни, че винаги е бил против безразборното харчене на излишъци - както по времето на кабинета, в който той беше министър, така и сега. Припомни, че през декември правителството изхарчи няколко милиарда излишък - "питайте ме за какво - не знам".