Финансовите министри от ЕС успяха снощи да постигнат компромисна стратегия за борба с кризата, причинена от коронавируса.

Те договориха спасителен пакет за икономиките в размер на 500 милиарда евро. Той ще бъде задействан до две седмици.

Това се случи след подновяването на видеоконференцията на Еврогрупата. Сега обаче участваха министрите не само от еврозоната, но и от всички страни членки.

Те се разбраха за създаването на спешни кредитни линии и за планове за разходи. Не се стигна обаче до решение за коронаоблигации. Вместо тях ще има временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните членки чрез бюджета на ЕС. Но как този фонд ще съберe пари - това ще решат правителствата.

„Отне ни общо 16 часа и половина от срещи и много повече в подготовка“, изтъкна Мариу Сентену.

Видеоконференцията на Еврогрупата започна още на 7 април и продължи до ранната сутрин на другия ден. След еднодневно прекъсване тя продължи вчера вече във формат „ЕС“.

При подновяването й Сентену отправи драматичен призив към колегите си.

„Тук всички сме заедно, всички сме затворени, а жертвите се увеличават всеки час. Няма ръка, която може да ни бъде подадена. Всеки ден си спомняме, че този вирус е сляп. Няма пътници в първа класа. Или ще потънем, или ще изплуваме заедно“, заяви португалският финансов министър.

Постигането на споразумението бе обявено малко преди полунощ българско време.

Рекорден пакет – 3,2 трилиона евро

В резултат общата сума в пакета на ЕС за отговор на коронавилуса ще бъде 3,2 трилиона евро. Тя е най-голямата в света.

Договорените днес половин трилион евро ще дойдат по линия на три мрежи за безопасност, чието създаване обяви Сентену:

• 1. За работниците. Схемата за краткосрочна заетост, известна като SURE, която Еврокомисията предложи, ще насочи 100 милиарда евро за защита на работещите най-вече в страните, подложени на най-силен натиск в резултат на кризата;

• 2. За малките и средните предприятия (МСП). Става въпрос за инициатива на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 240 милиарда;

• 3. За страните членки на еврозоната. Предложено е създаването на Механизъм за подкрепа в кризата с коронавируса. Всяка държава ще може да тегли от превантивна кредитна линия с разширени условия сума на стойност 2 на сто от БВП за 2019 г. Условието е парите да бъдат използвани единствено в сферата на здравеопазването.

Тези мрежи обхващат не само еврозоната, но и целия Европейски съюз.

Преди седмица председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на 2,77 трилиона за отговор на кризата. По-голямата част от тази сума е от националните мерки за ликвидност, одобрени по новите правила, схеми и регламентите на ЕС за държавната помощ.

В самото начало на заседанието - още на 7 април, Нидерландия настояваше за строги условия за достъп до кредитната линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - спасителния фонд на еврозоната. Други страни начело с Италия обаче отхвърлиха това.

„Европа прие най-важния икономически план в историята си“, бе коментарът на френския финансов министър Брюно льо Мер.