Правителството взе днес решение за закупуване на 30 000 от т.нар. бавни тестове за установяване на COVID-19 от Южна Корея. 

Тов се случи на извънредно заседание на Министерския съвет.

Договорът ще бъде подписан между Министерството на здравеопазването и корейската компания производител OSANG Healthcare Co. Ltd. Правителството упълномощи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да проведе преговорите и да подпише договора.

Ще се закупят 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта. Тестовете са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19.

Със своето решение МС се съгласява да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси. "Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите", мотивират се от Министерския съвет. Каква е сумата за тези транспортни разходи обаче не се упоменава.

Правителството одобри също така днес да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 броя предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 броя медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България. Сума отново не е обявена.

Съгласно друго правителствено решение от днес министърът на здравеопазването ще направи промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

Транспортните средства ще бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите трябва да осигурят лични предпазни средства - ръкавици и маски. Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID 19 - посочват от МС.