В Ню Йорк се копаят масови гробове. Снимки от дрон на остров Харт показаха мрачната сцена - работници в предпазни костюми подреждат в дълбока яма ковчези.

Това не е необичайно. Островът, който се намира близо до Бронкс, се използва вече 150 години за погребване на хора, които нямат роднини или достатъчно средства за нормално погребение. Новото в случая е, че вероятно много от починалите са на жертви от коронавируса.

По данни на Би Би Си погребенията на острова са скочили след избухването на епидемията.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви по-рано през седмицата, че вероятно ще бъдат наложителни "временни погребения", докато не отмине кризата.

"Очевидно, мястото, което досега използваме, е остров Харт", съобщи той.

В четвъртък губернаторът на щата Андрю Куомо обяви, че спада ежедневният брой на приетите в болница заради COVID-19 и отдаде това на социалното дистанциране. Той описа епидемията като "тиха експлозия, която раздира обществото на същия случаен принцип, като същото зло, което видяхме на 11 септември".

Щатът Ню Йорк вече има повече случаи на заразени от всяка друга държава по света, като само в четвъртък броят им се увеличи с 10 000 - вече са общо 159 937, като от тях 7 000 са починали.

След него са Испания (153 000 заразени) и Италия (143 000 заразени), докато Китай, където за първи път избухна епидемията, има регистрирани 82 000 случая.

Камион-катафалка вози труповете на остров Харт. Снимка АП/БТА

Общо в САЩ случаите са 462 000, от които около 16 500 са завършили с фатален край. В глобален мащаб броят на заразените е 1,6 милиона, а на смъртните случаи - 95 000.

Въпреки това прогнозите за окончателния брой на починали в Щатите изглеждат малко по-оптимистични от изявлението на Тръмп през март, когато президентът предрече, че жертвите в Америка ще бъдат между 100 000 и 200 000.

Д-р Антъни Фаучи, епидемиологът, който участва в оперативния щаб на Белия дом, сподели, че вероятната им бройка ще е 60 000.