Интердисциплинарен екип от Университетската болница в Цюрих показал, че SARS-CoV-2 директно предизвиква възпаление в кръвоносните съдове, което може да доведе до недостатъчност на всички органи и системи и дори до смърт. Изследването е публикувано от The Lancet.

Първите пациенти с COVID-19, при които болестта бързо прогресира, страдаха главно от двустранна пневмония. Тъй като вирусът атакува основно дихателните пътища, в това нямаше нищо странно.

Лекарите обаче разбират, че все по-голям брой пациенти проявяват сърдечно-съдови проблеми и многоорганна недостатъчност, за които не беше ясно до каква степен са свързани с възпалението на белите дробове на пациента. Тъй като тези усложнения засягат главно възрастни хора, лекарите предполагат, че вирусът усложнява сърдечно-съдовите проблеми, характерни за тази възрастова група.

Но по-късно се оказва, че се касае за промени във всеки кръвоносен съд

По време на анализи на тъканни проби, взети при аутопсия на починали пациенти от COVID-19, патологоанатомите в Университетската болница в Цюрих са открили, че пациентите страдат не само от възпаление на белите дробове, но и от възпаление на цялата ендотелна тъкан в много органи. Проф. Сузана Варга успява за първи път с електронен микроскоп да снима SARS-CoV-2 в ендотелната тъкан, където той причинява клетъчна некроза (смърт на клетките).

Ендотелната тъкан или ендотелиум е клетъчният слой, който действа като защитен щит от вътрешната стена на кръвоносните съдове, регулира и балансира различни процеси в микросъдовете. Увреждането на ендотелната тъкан може да причини нарушения в кръвообращението в органите и тъканите, което да доведе до клетъчна некроза в органите, и да причини тяхната смърт. Възпалителният процес на ендотелната тъкан се нарича ендотелиит.

Вирусът атакува и защитната система на организма

Изследователите са стигнали до извода, че вирусът не атакува човек през белите дробове, както се предполагаше по-рано, а директно атакува неговата защитна система чрез АСЕ2 рецепторите в ендотелната тъкан, като се разпространява и причинява общо възпаление на ендотелната тъкан, с което нарушава защитната й функция.

Това означава, че вирусът не само задейства възпалението на белите дробове, което след това причинява допълнителни усложнения, но също така е пряко отговорен за системен ендотелилит (възпаление на цялата ендотелна тъкан в тялото), което засяга всички кръвоносни съдове - в сърцето, мозъка, белите дробове и бъбреците, в стомашно-чревния тракт. Последствията са фатални: това води до тежки нарушения на микроциркулацията, които увреждат сърцето, задействат белодробни емболии и съдово запушване (инсулти и инфаркти) в мозъка и чревния тракт, а също така могат да доведат до многоорганна недостатъчност и дори смърт.

Ендотелната тъкан на по-младите пациенти обикновено е в състояние да се справи добре с атаките на вируса. Ситуацията е различна при пациенти, страдащи от хипертония, диабет, сърдечна недостатъчност или коронарни заболявания. Всички те имат нещо общо – ендотелната тъкан на техните кръвоносни съдове е увредена. Ако такива пациенти се заразят със SARS-COV-2, те ще бъдат изложени на по-голям риск, тъй като вече болният ендотелиум ще бъде допълнително увреден, особено във фазата, в която вирусът се възпроизвежда най-много.

Двукратен подход за спасяване на високорискови пациенти

"Чрез нашето изследване успяхме да предоставим доказателства, които да подкрепят нашата хипотеза, че вирусът е не само в състояние да засегне белите дробове, но и кръвоносните съдове в различни органи. COVID-19 е системно възпаление на кръвоносните съдове и ние сега можем да се отнасяме към него и като към системен ендотелиит ", казва проф. Франк Рушицка, директор на Катедрата по кардиология, обобщавайки откритията, за които кардиолозите, инфекциолозите, патолозите и лекарите от интензивното лечение са дали своя принос.

Франк Рушицка също така смята, че при лечението на пациенти с COVID-19 трябва да се обърне внимание на два въпроса:

"Трябва да се справим едновременно с размножаването на  вируса и със защитата и стабилизирането на кръвоносната система на пациентите. Това се отнася предимно за пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, които имат нарушена ендотелна функция, както и за други пациенти с риск за тежко протичане на COVID-19."