Пакет от мерки за спасяване на туризма, най-засегнат от COVID кризата, представи днес ресорният министър Николина Ангелкова. Става въпрос както за български мерки, така и за общоевропейски, обсъдени вчера на видеоконферентна връзка с останалите министри от ЕС. От думите й стана известно, че държавният бюджет може да предостави своеобразни "подаръчни ваучери" на туристите за ползване на хотели и ресторанти, че се върви в посока към облекчаване на реда за издаване на туристически визи за руски и турски граждани, но най-вече - че ще се разчита българите "да изберат българското" това лято. 

На ниво ЕС се обсъжда общо решение за отваряне на границите, когато епидемиологичната ситуация го позволи; грантови схеми; достъп до оперативните програми за фирмите от сектора; минимум 20 на сто от спасителния пакет на ЕК да е насочен към туризма и най-вече към създаването на компенсационен фонд при пътувания, който да гарантира ликвидност на туроператорите.

Ваучери за България

Мерките Ангелкова представи на пресконференция в Министерския съвет, при която тя на няколко пъти призова българите "да изберат българското" това лято, да го направим "за България". Готвеният старт на късния летен сезон е 1 юли.

"България не е само море и планини, България не е само малки хотели или ресторантчета. България е всичко. Да изберем България за късна почивка - това е изключително важна кауза", призова тя.

В този смисъл от думите й се разбра, че държавата обмисля да даде и от себе си за тази кауза. Вчера лидерът на НФСБ и коалиционен партньор на ГЕРБ Валери Симеонов внесе изменение в извънредния закон, според което на всички близо 2,8 милиона българи, осигурявали се година в рамките на последните 18 месеца, да се предоставят ваучери от по 210 лв. Те да се използват за поне 7-дневна почивка в България. А на учениците - по 100 лв. при ученически пътувания. Това Симеонов пресметна, че ще струва на държавата около 650 милиона лева.

Предложението в този му вид обаче няма как да се реализира, поясниха за Клуб Z от министерството на Ангелкова. Самата тя днес говори за един вид "подаръчни ваучери", по-скоро като процент от стойността на услугата, "в зависимост от възможностите на бюджета". Дали ще е 50% или малко над 50% от стойността, или ще е сума от Х до Х лева - все още не било ясно. В министерството обаче обсъждали ваучерите да не се дават само за хотелско настаняване, а и за ресторанти и за балнео- и спа обекти. Какъв ще е обхватът на тези, които могат да се възползват и по какви критерии - все още не е ясно.

Визи за руснаци

От Министерството на туризма са решили да се вслушат и в предложението на националния борд по туризъм за още по-облекчено издаване на туристически визи за руски и турски граждани. От борда поискаха например таксите да бъдат сведени до минимум. По този повод Ангелкова заяви, че се водят разговори с външното ни министерство. По-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети страни е обсъдено и в рамките на ниво ЕС предложение. То обаче е под условие - зависи от това кога ще бъдат отворени границите.

Концесионерите - по-ниски такси срещу по-евтини чадъри

От думите на Ангелкова стана ясно още, че в момента се прави преглед за всеки плаж с наемател или концесионер - къде е възможно да бъдат намалени таксите към държавата за това лято срещу ангажимента за намаляване на цените на шезлонгите и чадърите (до "символични" цени) или направо на предоставянето им безплатно. Вземат се предвид и площта на търговските обекти, и разходите по поддръжка на задължителните дейности и др. Министърът обаче посочи, че е "едно да говорим за плажовете в националните курорти, друго е в Синеморец и другите малки населени места". 

От думите й стана ясно, че е възможно площта на свободната от плащания зона, която сега е 50 на сто от плажа, да бъде намалена в полза на платената. Това се налагало, за да се осигури по-голямо разстояние между шезлонгите и чадърите. В този смисъл ще е важно на кои плажове цените на плажните принадлежности ще бъдат намалени.

Масите в ресторантите - разредени

Като друга мярка за физическа дистанция се обмисля въвеждането на такава и в заведенията. Ангелкова даде пример с ресторант. Ако в него има места за 50 души, то да се допускат не повече от 20 или 30. 

Там, където имало възможност - да се обособяват открити тераси.

"Открити площи на ресторанти и заведения, както премиерът спомена - за малките хотелчета. Всичко това през призмата, че най-важно е да опазим нашето здраве. На мен ми се иска буквално още утре да тръгна да обиколя всичко, както всяка година го правим", заяви Ангелкова.

Колко обекта няма да отворят

По думите на министъра на туризма като цяло секторът се готви за сезона. Тези, които нямало да отворят обектите си били под 10 на сто.

Тя отново заяви, че от всички фирми, подали заявления за кандидатстване по мярката 60/40, близо половината са от туристическия и съпътстващите го браншове. Което било "изключително малко" - около 700-800 предприятия.

Ангелкова обаче не можа да отговори на въпроси, свързани с това дали, за да компенсира, бизнесът няма да увеличи драстично цените на услугите. "Не можем да влияем", посочи тя.

На ниво ЕС

Иначе, на ниво ЕС страните са се разбрали да се създаде т.нар. компенсационен фонд при пътувания за ликвидност на туроператорите от една страна и защита на потребителите от друга. - "Да се избегне този затворен кръг от невъзможност да се възстановят средства", взети от туроператора и предоставени вече към самолетни компании, хотели и др. 

Министрите са настояли още туризмът да заеме ключово място в анонсирания от ЕК възстановителен план. Или 20% от средствата, обявени от ЕК за него, да са целево насочени към туризма. 

Има и съгласие за грантови схеми по линия на еврофондовете за следващия програмен период, единни правила по отношение на поетапното отваряне на границите в ЕС, свързани с пътуването вътре в общността, както и да има единен протокол по спазването на единни стандарти - при настаняването и правилата, които туристите трябва да спазват. 

Все още няма единно решение и за т.нар. COVID-19 паспорт: дали ще предоставяме при туристическо посещение само декларация, че сме здрави или ще трябва да си направим тест и да предоставим отрицателен резултат.