Министерството на туризма търси концесионери за три апетитни плажа в Несебър и Созопол. Правителството взе решение днес да обяви процедури за "Градина - централен" - част 1 и "Дюни", както и за несебърския "Робинзон". Това е поредната порция концесии от над 70 предвидени за даване под наем или на концесия ивици.

Предлага се срокът на концесията да е по 20 години за всеки един от трите плажа. "Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж", твърдят от ведомството на Николина Ангелкова.

Размерите на минималното годишно концесионно възнаграждение са както следва: за плаж "Робинзон" -  63 955,56 лева без ДДС, за "Градина" - 42 767,76 лева без ДДС, и за "Дюни" - 147 435,06 лева без ДДС.

В средата на март правителството реши "Градина - централен" да отиде при софийската фирма "Алфа Дилеа" ЕООД за срок от 20 години, като за дружеството няма данни да се е занимавало с подобни дейности и преди. То е собственост на българския гражданин Димитър Христов и на кипърската е офшорка "ДЛА Индъстриз лимитид", която държи мажоритарния дял. Христов е собственик и на петролната компания "Роял петролеум". Името на кипърската фирма пък изплува покрай скандалните сделки на "Софийски имоти" от началото на века - и по-конкретно около имоти в Южния парк. Пълномощникът на офшорката по онова време се свързваше с боса на СИК Младен Михалев-Маджо, като двамата са били съдружници в различни фирми. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 58 246,15 лв. без ДДС.

През миналата седмица пък бе обявена процедура за "Градина - запад" (къмпинга) пак за период от 20 години. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 71 598,43 лева без ДДС.

С отделно свое решение днес правителството прие и годишния отчет относно изпълнението на концесионните договори през 2018 г. В доклада е отчетено и изпълнението на договорите за плажовете за 2018-а и 2019 г.

През 2019 г. Министерството на туризма отчита събираемост от постъпили приходи общо от концесии (в т.ч. от концесионни възнаграждения, глоби, неустойки, лихви и санкции) в размер на общо 12 488 810 лева с ДДС. За 2019 г. приходите от глоби, неустойки, лихви и санкции по концесионни договори са в общ размер на 212 934 лева. Заради "съществено и системно неизпълнение от страна на концесионерите" прекратени са били 4 концесионни договора.