Проф. д-р Златко Кълвачев е един от най-известните наши вирусолози. Започва кариерата си като военен лекар, през 1994-2001 г. ръководи лаборатория по вирусология в Каракас, Венецуела. През 2002 г. се завръща в България и започва работа в Националния център по заразни и паразитни болести като завеждащ лаборатория по молекулярна вирусология. През последните години ръководи лабораторията в МБАЛ "Надежда" в София. Професионалната му ориентация е в областите бърза вирусна и рикетсиална диагностика, патогенеза на вирусните заболявания, противовирусна терапия, нови вируси и др. Професор Кълвачев даде интервю за Клуб Z.

Вече разбрахме, че COVID-19 не е онази обикновена пневмония, която може да протича с тежки, дори фатални усложнения. Отне минимум два-три месеца на медиците, за да стигнат до този извод.

Да, защото причинителят е нов и съвсем различен от известните досега. В хода на пандемията постоянно излизат нови елементи, които се описват за първи път. Странното е, че в немалко от случаите, описани дори в рамките на 24-48 часа, има данни, които си противоречат. Публикува се нещо от една клиника и след малко друга клиника, която може и да не е на другия край на света, твърди точно обратното. Това се наблюдава и по отношение на патогенезата (механизма на действие на инфекциозния агент), и по отношение на лечението. Едни съобщават за една комбинация от медикаменти, на следващия ден други пишат, че точно тази комбинация не само че не е успешна, а влошава положението на болния. 

Тоест учим се чрез правене - learning by doing.

Ние продължаваме да се учим в хода на пандемията. И дълго време след като приключи всичко и след като нещата се анализират в детайли, ще можем да говорим за нещо конкретно, за някакви утвърдени схеми и пр. Много е вероятно например да имаме и географско различие в протичането, така както имаме генетично различни варианти на вируса, изолирани в различни региони на света. Което не е необичайно. Например вирусът на Епщайн-Бар, който е от семейството на херпесните вируси, се открива практически в 100% от хората, но в Азия много често причинява назофарингеален рак, докато в България има само няколко случая годишно на рак. За толкова години учените не са намерили задоволително обяснение на този факт. 

Необходимо е да се направят сравнителни анализи на генетичните варианти и те ще дадат отговор на въпроса откъде вирусът е влязъл в една държава. Американците казваха, че е влязъл от Китай, сега твърдят, че е влязъл от Европа. Утре какво ще кажат - не знам. Всички интерпретации на този етап са прибързани, макар че вървят с пълна сила.  

Нека да се върнем на патогенезата. Засега знаем, че вирусът прониква през дихателните пътища и достига най-периферните части на белите дробове, а именно алвеолите. Минава алвеоло-капилярната бариера и навлиза в кръвта, тоест получава се виремия. 

Да, вирусът се предава най-често по въздушно-капков механизъм и чрез кръвта се разпространява в целия организъм. Това е един от механизмите. Може да се разпространява и по лимфен път. Има вариант той да проникне в организма и през храносмилателната система. Наскоро бе съобщено за проява на нов симптом - обриви по краката. И възниква въпросът възможен ли е и контактен механизъм на предаване?

„Разходката“ му в организма може да става само в началото на заразяването, но е възможно той да циркулира за по-дълго време. Ясно е, че минава и кръвно-мозъчната бариера. Защото се увреждат мозъчни структури. Разбирате, че става въпрос за толкова интимни механизми, за чието изясняване е необходимо дълго време. За момента всички въпроси трябва много внимателно да се обсъждат, и то от специалисти - хората, които пряко изследват и лекуват заболяването. 

Напоследък се коментира тезата, че става въпрос за системно увреждане на всички органи. Швейцарски учени доказват, че вирусът причинява възпаление на ендотелиума (повърхностен слой на всички съдове, включително капилярите, бел. ред.), което довежда до нарушения в кръвоснабдяването и съответно некроза във всички органи.

Пак искам да подчертая, че това определено не е заболяване на един орган или на една система. Това е заболяване на целия организъм. Има много факти, които доказват, че той може да уврежда всички органи - от мозъка до малкия пръст на крака.

Преди месец се появиха съобщения за случаи на промени във вкуса и обонянието, преди седмица - за обриви по краката, не знаем утре какъв нов симптом ще бъде описан. Нещата се развиват динамично, всъщност ние сме в разгара на процеса. Днес чух, че сме преминали един пик, сега вървим към втори - това показвали математическите модели. И като виждам как се срутиха някои модели буквално за дни… Истинската картина ще стане ясна след задълбочени анализи, отчитащи реалните показатели, след като свърши тази история. 

Говореше се, че възрастните хора с придружаващи заболявания са най-уязвими. Но ако един млад човек е диабетик, той към коя рискова група ще бъде?

Прогнозата с възрастовото предпочитание на вируса също не се оказа много точна. В началото вярвахме, че младите се заразяват, но не боледуват и трябва да пазят възрастните, а всеки ден се откриват млади хора, дори бебета, които се заразяват, като заболяването им протича с различна тежест. Така че по отношение на това кой е податлив и кой не е има още какво да се обсъжда. 

Засега например няма доказана вертикална трансмисия на вируса - от майка на плод. Постоянно се говори, но никой не го е описал и върви схващането, че няма такава трансмисия, но всичко е моментна снимка. И за други вируси се е твърдяло същото, но после се е оказвало друго. А отношението на вируса към стволовите клетки - някой да има информация по въпроса?

Надявате ли се, че ваксините могат да помогнат, защото доста хора вече са скептични, като се има предвид колко изненади досега ни поднесе SARS-CoV-2 вируса?

Вярвам, че сред вече разработените ваксини има такава, която ще се окаже безопасна и ефективна. За да се докаже това обаче, е нужно време. Едно е да разработиш ваксина, друго е да я стандартизираш и апробираш, трето, да получиш разрешение за производство, и четвърто, да я произведеш и пуснеш по аптеките. Това изисква технологично време.

От всички разработени ваксини, а те са вече десетки, единици ще стигнат до края и ще бъде доказана ефективността им. Благоприятният вариант според мен ще се случи поне след година.

Протичането на тази епидемия сравнимо ли е с останалите, които човечеството познава?

И да, и не! Епидемиите протичат и завършват по описаните в медицината начини, разликите са в детайлите. В същото време всяка вирусна инфекция, с която се срещаме за първи път, е различна. В началото всичко е неизвестно - причинителят, клиниката, изходът… С времето един по един идват отговорите - кой верен, кой погрешен, и накрая всичко си идва на мястото, нещата се изясняват, описват се подробно и епидемията влиза в учебниците. Така беше със SARS-1 през 2002-2003 г., с MERS през 2012-2015 г.,така ще е и сега със SARS-CoV-2. След това ще се появи нещо ново. 

Усилено се говори, че SARS-CoV-2 ще продължи да ни следва оттук нататък, като се появява сезонно и в различни части на земното кълбо. Какво мислите? 

Това е едната вероятност, другата е да изчезне, както изчезнаха SARS-1 и MERS. Някой да е чувал през последните 15 години за двата вируса? Ваксини се създадоха, някой да ги е използвал? Не. 

Имате ли още някакви съмнения, че SARS-Co-V-2 e синтезиран в лаборатория? 

Не, аз никога не съм имал такива съмнения. Някои казват: „изтърван от лаборатория“ - ако имат предвид, че някой е работил в лаборатория и след това го е занесъл на пазара в Ухан, това не значи, че е синтетично създаден вирус. За мене това е спекулация. SARS-Co-V-2 твърдо не е изкуствено създаден вирус. Няма никакви доказателства за подобно твърдение.