Маската и дезинфектантът - новите аксесоари, без които животът ни стана почти невъзможен покрай пандемията от коронавирус, вече ни гледат и от стените. Лекарите са новите герои. Уличното изкуство винаги реагира светкавично на обществени явления. С хумор, със закачка, с опит за социална "снимка" на новото "нормално", с визуален коментар... А в случая с коронавируса - и с големи дози благодарност към онези, които се грижат за всички останали. И с послания за съпричастност. Вдъхновението на художниците със спрейове и бои, чиито платна са фасадите край нас, и този път не изневери.

"Ню Йорк Таймс" събра някои от изображенията, появили се по стени в Европа и САЩ, посветени на новия ни начин на живот в условията на пандемия. Като картината "Любовниците" на стрийт артиста Побел - от Брюне, Норвегия. Самият художник казва, че се надява работата му да допринесе за повече позитивизъм в сложните времена, в които живеем. И да донесе радост, призовавайки да се грижим един за друг.

Идеята за уличното пано му дошла, когато се прибрал от пътешествие, докато в Норвегия вече има противоепидемиологични мерки срещу коронавируса. Оказал се заобиколен от хора с маски. Но въпреки, че всеки преминава през тези трудности, все още имаме сърца за любов, за съчувствие, казва артистът пред "Ню Йорк Таймс". 

В Сан Франциско художникът Fnnch, популярен с изображенията на своите мечета, украси с мече - опаковка за течен сапун и такова с маска на муцунката.

Ето и как изглеждат "COVID мечетата" от профила му в Instagram:

 

Мечетата могат да се видят вече в различни части на Сан Франциско.

В Берген, Норвегия, друг майстор със спрея и боите - Pyritt - решава да изобрази жена в традиционен национален костюм, а като допълнение към носията е златна маска. Артистът кръщава произведението си "Май 2020" - напомняне за Деня на конституцията, който се отбелязва в Норвегия на 17 май. И обикновено на този ден има парад, национални тържества, които не са били отменяни нито веднъж след Втората световна война. Но коронавирусът ги отмени тази година.

Скрийншот от профила на Pyritt в Instagram.

Друг стрийт артист от Берген, който попада в селекцията на "Ню Йорк Таймс", е AFK. Той пък изобрази под мост посланието си "Прегърни света", представляващо две момиченца, гушнали Земята, оцветена в розово. А близо до картината си авторът пише:

"Когато не можеш да контролираш това, което се случва, предизвикай себе си да контролираш начина, по който отговаряш на случващото се".

Скрийншот от Instagram профила на AFK.

Следващите улични картини са от Денвър, САЩ, а авторът е Austin Zucchini-Fowler. Художникът решава да почете лекарите и всички, които са на първата линия в битката, а в последствие решава да продава копия работите си и да дарява на болници в САЩ.

Денвър. Автор - Austin Zucchini-Fowler. Скрийншот от страницата му в Instagram
Денвър. Автор - Austin Zucchini-Fowler. Скрийншот от страницата му в Instagram

Интересна е и историята на графит в Берлин - закачащ се с първоначалната истерия сред хората по целия свят да се презапасят с тоалетна хартия. "Ню Йорк Таймс" разказва как стрийт артистът Eme Freethinker искал да изрази отношението към алчността по време на кризата. Затова нарисувал героя от "Властелинът на пръстените" Ам-гъл (Смеагол) с руло тоалетна хартия в ръцете и надпис "Безценното ми" (My Precious). След няколко дни обаче творбата била препокрита от други графити и затова сега може да се види само в Instagram профила на автора ѝ. 

Стрийт артисти в Лондон показаха също признателността си към лекарите и медицинските работници, без които битката с коронавируса е невъзможна. Ето кадри от британската столица. 

Лондон. И да помагаме на лекарите, като се пазим. Снимка АП/БТА
Лондон. Снимка АП/БТА

А в Сиатъл - щата Вашингтон, където бе открит първият случай на коронавирус в САЩ и карантинните мерки и социална дистанция се задействаха първо там, се появи улично платно: "Това е временно". 

Сиатъл, САЩ. Снимка АП/БТА

Остава да се надяваме, че наистина кризата е съвсем временна. Благодарността и съпричастността, които се върнаха, дано останат.