Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш лидер на БСП Сергей Станишев похвали правителството за здравните мерки в борбата с коронавируса и защити Георги Гергов от "другарския съд" след подобна похвала и от негова страна. 

"Мерките на правителството в здравен аспект бяха успешни. Това личи по броя на заразените. В сравнение с другите европейски страни виждаме, че сме доста по-добре, слава Богу", посочи Станишев пред Нова тв.

Но обърна внимание, че след здравните мерки е време да се мисли за икономическите.

"Големият въпрос е за икономическите и социални мерки. За тях според мен няма достатъчно ясна комуникация от страна на правителството", заяви.

Според него трябва сериозно да се мисли за икономически антикризисен щаб, защото са нанесени тежки щети върху икономиката. Той смята, че броят на фирмите, които могат да се възползват от мярката 60/40, е доста ограничен.

"Вече има хоризонт за разхлабване на мерките и връщане към нормалния икономически живот в европейски мащаб. Това изисква широка дискусия и национално съгласие. Моето мнение е, че когато има такава криза, хората очакват политиците да си говорят. Правителството може да направи много повече, за да постигне това съгласие и да привлече повече експерти, за да види икономическите мерки", заяви Станишев.

Той посочи, че много българи са обеднели заради кризата, а на значителен брой граждани доходите са намалели, цитирайки последното проучване на "Алфа рисърч". По думите му нараства и социалното неравенство.

Попитан за ролята на опозицията, лидерът на ПЕС посочи, че тя е в "деликатна ситуация":

"Ролята на опозицията винаги е деликатна в тези сутиация. Мисля, че БСП направи правилното, подкрепяйки мерките. Оттам нататък, мисля, че опозицията трябва да пази някои основни принципи, тъй като имаше залитания - и от страна на правителството, особено от представители на ВМРО - "дайте сега и армията, затягане...".

В този контекст бе помолен да коментира и казуса с лидера на пловдивските социалисти Гергов. Публична тайна е, че Гергов е в открит конфликт с лидера на БСП Корнелия Нинова. Преди седмици той похвали правителството за мерките за борба с COVID-19 и посочи, че то трябва да бъде поздравено. Това предизвика гневна реакция сред десетки социалисти, а самата Нинова го призова да се оттегли от БСП.

"Тази кампания, която се надигна, заклеймяваща Гергов, очевидно не е най-разумното нещо. Защото БСП очевидно има нужда от обединяване. Освен това БСП винаги е била най-демократичната партия и всеки има право да изказва мнение. В кампанията (за нов лидер, б.р.) най-много шансове ще има този, който обединява", посочи Станишев, визирайки кампанията за нов лидер на левицата, която бе замразена заради пандемията и в която като фаворити се очертават Нинова и заместникът й в партията Кирил Добрев.

Отказвайки да назове лидерката, той допълни красноречиво:

"Струва ми се, че някой е преценил, че Гергов е удобна мишена като предкампанийно мероприятие и това не е добър подход..."