За последното денонощие са установени 53-ма нови заразени с коронавирус от 1163 тествани, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. 25 от новите пациенти със заболяването са настанени в болница.

Броят на установените болни в социални домове от вчера е 12 души. По думите на доц. Ангел Кунчев проблемна е ситуацията в домовете във Видинско - заведенията за възрастни хора в Гара Орешец и в Кула, на останалите места ситуацията не е притеснителна и мерките дават резултат.

"Тече изследване на персонала от домове за стари хора, резидентен тип, и такива с психически отклонения. Това ще продължи поне още седмица. Голямата част от заразените са във Видинско. На другите места или няма проби, или са от персонала санитарки - 1-2", каза още главният здравен инспектор.  

Към днешна дата в България за COVID-19 се тестват 7562 души на 1 млн. население. 

Процентът на медиците с коронавирус е 11 на сто от всички болни - тоест няма промяна в тенденцията. Директорът на "Пирогов" д-р Асен Балтов съобщи, че от 48 медици в болницата с коронавирус 9 са вече излекувани. Няма проблем с работата на лечебното заведение, няма и никакъв риск от липса на персонал към момента. 

Новите излекувани пациенти за денонощието са 24. А общият процент на оздравелите сред всички болни е 22%, или 384 души. 

Смъртността е 4,6%, като от 8 ч. сутринта вчера до днес са починали двама души. Общият брой е 84.

От общия брой активни случаи към момента 353-ма души са в болница, а 38 от тях - в интензивно отделение. 

"Имаме покачване на заболеваемостта, никой не е отричал този факт, въпреки че има и такива, които твърдят, че нямало изобщо коронавирус.  Все още системата може да се справи, но отпускането на мерките поставя на изпитание гражданите, които трябва да проявят своята съвест и да се самоограничават, да ползват маски във всички затворени места. Да, наблюдава се нарушение на изискванията, би трябвало контролните органи да си свършат работата", заяви ген. Мутафчийски на въпрос за констатацията, че България е страната от ЕС, в която се наблюдава ръст на заразените.

Ръстът на броя болни, които се установяват на денонощие през последните 3 дни, в сравнение с периода преди това, се дължи на установяването на нови заболели в Ямбол и Хасково, свързан е и с последните полети от Нидерландия, както и с откриването на случаите в социални домове и домове за възрастни хора. 

"Все още разпространението на коронавирус е клъстерно, няма данни за дифузно повишаване на заболеваемостта", добави ген. Мутафчийски. 

Анализът на щаба показва още, че към момента се откриват 2-ма от 6 потенциално заразени. 

"В редица държави е забранено да излизат възрастни хора и хора с хронични увреждания, сами може да си представите какво ще стане в България, ако се забрани това. Обсъждаме чисти коридори за пазаруване с ясните препоръки, че трябва самите възрастни хора да се самоограничат", каза още ген. Мутафчийски на въпрос обсъждат ли се нови мерки срещу разпространението на коронавирус. 

Доц. Кунчев съобщи, че Българската агенция за безопасност на храните е институцията, към която могат да се подават сигнали при нарушаване на мерките и неносенето на маски. Броят на хранителните магазини и обекти в София е 24 000, а в страната - над 70 000.

"Отговорни са шефовете на магазини, правят се постоянно проверки, има и актове, има и затворени обекти, но разбирате, че няма как контролните органи да са постоянно навсякъде", каза доцентът.

Лечение с кръвна плазма до момента е пробвано само във Военномедицинската академия, тъй като болницата има собствен кръвен център. Един от двамата пациенти, при които е приложена терапията, е починал преди 3 дни. Той е имал придружаващо заболяване левкемия и е бил и на химиотерапия, обясни ген. Мутафчийски. Вторият пациент, лекуван с плазма, е екстубиран вече, контактен е, храни се и показателите му се подобряват.

По думите на председателя на Националния оперативен щаб дейността по трансплантации се възстановява. Сега тези операции са забранени по силата на заповед на здравния министър Кирил Ананиев. 

"Една от пречките за трансплантациите е, че нямаше изградени протоколи. Тази дейност се възобновява. Не се е случвала все още, това ще стане след подходящ донор, няма никаква пречка", обясни генералът.