Днес, 8 май 2020 г., редакцията на Клуб Z прави щедър подарък на своите читатели. Заради кризата с COVID-19 месечното ни едноименно списание излиза като всички печатни медии с намален тираж. А ограниченията на извънредното положение направиха разходката до вестникарската будка в квартала направо неприятно занимание.

Затова ден преди уикенда даваме възможност на своите читатели да получат НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО най-новия брой на сп. „Клуб Z“, който сега излезе на пазара.

Можете да го изтеглите между 8,00 и 20,00 часа днес, 8 май 2020 г., от този линк: СПИСАНИЕ „КЛУБ Z“, БР.5/75 и да си го прочетете, когато ви е приятно.

Да се насладите на изключително добре написани четива и интервюта, каквито не се правят всеки ден, вероятно е едно от най-добрите развлечения за предстоящия уикенд.

А ето и какво можете да прочетете и научите от новия брой:

► Знаете ли, че холерата и туберкулозата се смятат за „локални“ епидемии и съвсем не са били толкова смъртоносни? А, че почти от 40 години на Земята върлува пандемия, която вече е отнела живота на около 35 млн. души? Къде в класацията е новият коронавирус? Отговорите на тези въпроси ще ви даде материалът на Борислав Кръстев „Невидимите масови убийци“.

„За кого бие камбаната?“ е текст от Веселин Желев, който разглежда бъдещето на Европа и света през призмата на сполетялата ни зараза. Различава ли смъртта ляво и дясно? Как се справя светът във втората реалност? Получава ли Европа още от същото, но на квадрат? Америка пак ли е първа, но по какво? Отговорите на всички тези въпроси в новия брой.

► Какъв е новият лидер, който чака зад ъгъла, за да грабне властта. Това разкрива в интервю пред Илия Вълков психологът Младен Владимиров, според когото времената на харизматиците вече са в миналото, а новите водачи са експертите.

► В старите демокрации много граждани преоткриха лидерите си, а в още повече държави грешните или закъснели решения на овластените разочароваха и навредиха. На този фон българите изглеждат необичайно доволни. Един анализ на Албена Бъчварова под заглавието: „BG лидерство и антилидерство“.

Разбира се, не сме забравили икономиката и финансите.

Какво представлява „перфектната буря“ и кои бяха рецесиите, които промениха живота ни, разказва Йордан Бързаков. От „Бостънското чаено парти“ през Голямата депресия, петролната криза от 1973 г. и Уолстрийт от 2008-а, как стигнахме до днешната криза? Но и какво ни чака...

► И още: коя е енергията на бъдещето и докъде е стигнал светът в умението да произвежда и съхранява водород, пише Капка Тодорова.

► Защо и как плажовете на Царево станаха „надуваеми“? COVID-19 може и да замрази туризма у нас, но не и очакванията за него. Разбира се, някой ден пак ще се завърнем към нормалността и ще тръгнем на ски и на море. И би било добре, когато това се случи, да установим, че нормалността все още е там. Последната обаче е заплашена, що се отнася до югоизточната община Царево, предупреждава Пламена Игнатова.

► В броя може да прочетете още как оцелява най-старото колективно изкуство – театърът, в условията на пандемия. И оцелява ли изобщо – коментар на Патриция Николова. Ами какво е положението с „пандемичното“ кино?

► И накрая, но съвсем не на последно място – черешката на тортата в броя! Ревю на новата книга на Ерик Уайнър „География на мъдростта“, чиято световна премиера този път е не къде да е, а в България, от Веселина Седларска.

► Но това не е всичко, защото специално за читателите на „Клуб Z“ със самия невероятен мислител, писател и пътешественик Ерик Уайнър разговаря Даниел Пенев. За красотата в малкото, в бавното и в старостта. За твърде многото знание, но и за загубения смисъл от него. За любопитството и чуденето и, разбира се, за мъдростта и здравата работа – това е разговор изключителна наслада за сетивата.

Има и още много други материали, които ще ви харесат.

Усетете удоволствието от всеки ред!