Под надзора на Районната прокуратура в Елин Пелин се води разследване за престъплението - нарушаване на правилата за движение (в случая с въздухоплавателно средство), в резултат на което е пострадал бизнесменът Ивайло Пенчев.

Шефът на "Уолтопия", който не пострада тежко в събота с частния си самолет, а днес бе опериран успешно, заяви, а и е установено безспорно, че е бил сам в самолета си и сам го е управлявал.

Прокуратурата е категорична, че...

"... при управление на въздухоплавателно средство били нарушени правилата за движение и по непредпазливост причинена средна телесна повреда на И.П."

Образуваното наказателно производство е по "класическите шофьорски" членове 343 и 342 от НК - за който "... при управляване на подвижен железопътен състав, въздухоплавателно средство, моторно превозно средство... наруши правилата за движение, като допуска причиняването на телесна повреда или смърт на другиго". Като в случая се прилага хипотезата за настъпила средна телесна повреда, тъй като пострадалият има фрактура на първи лумбален прешлен.

В край сметка според НК въпросния неизвестен извършител го грози присъда "до три години или пробация".

Ето и прессъобщението на прокуратурата:

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 343, ал.1, б. „б“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

Около 13.27 ч. на 09.05.2020 г., на територията на летище Лесново, при управление на въздухоплавателно средство били нарушени правилата за движение и по непредпазливост причинена средна телесна повреда на И.П. Пострадалият получил фрактура на първи лумбален прешлен.

Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествие, предстои провеждане на разпити на свидетели и назначаване на експертизи.