След като в понеделник, 11 май, със своя заповед здравният министър Кирил Ананиев разреши отварянето на библиотеки, музеи, кина и сцени на открито при определени условия, от утре, 14 май, отварят врати Зоологическата градина и Столичната градска библиотека заедно с филиалите ѝ. Читателите ще имат възможност да посетят заемните, но няма да ползват читалните на библиотеката, съобщиха от Столичната община. 

На 18 май отваря врати Музеят за история на София, а на 19 май – Столичната градска художествена галерия. 

Столичната община заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска провеждането на събития с допустима заетост на местата до 30% от максималния обичаен капацитет с цел гарантиране на физическа дистанция. 

Събитията от лятната културна програма през тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, в парка на военната академия „Г. С. Раковски”, на Женския пазар, в пространството край Западната порта, в парка на Националния дворец на културата и др.

Всяка година се провеждат множество детски събития и музикални програми на открити локации - на Лятната естрада в Борисовата градина, в Южния парк, в парк „Заимов”, в кино „Кабана” – лятната сцена в парка пред НДК до бул. „Фритьоф Нансен”, на площад „Бански”, под купола на Ларгото, пред Народния театър „Иван Вазов”, в градината на храм „Свети Седмочисленици”, а от миналото лято и на реновирания площад „Славейков”.

Паркът на Врана вече е отворен от миналата седмица. Той е традиционно място за културни събития на открито през лятото. Снимка БТА

18 постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а много културни събития ще се организират и край общинските културни институти, адаптирайки парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в парк „Врана” от години се провеждат впечатляващи музикални събития, уточняват от общината.

Народният театър "Иван Вазов" строи сцена на открито

Народният театър "Иван Вазов" излиза под открито небе. През следващите дни започва строежът на сцената пред самия театър. Там вече са поставени звезди с имената на актьорите от театъра, които ще участват в 10-те спектакъла на открито, съобщи директорът на театъра Мариус Донкин.

Пред театъра вече има около 80 звезди. На всяка от тях са написани имената на актьорите, които ще имат представление на сцената пред Народния театър.

Минувачите ще могат да сканират QR код, с който да разбират конкретния актьор в кое представление ще участва.

Звездите ще са общо 250, като няма всички от тях да са с имена на актьори. Част от тях ще са с имена и на хигиенисти, пазачи и портери, тъй като, както казва директорът - всеки е допринесъл нещо за театралното изкуство.

Първото представление на театър "София" е камерно и е на 14 май

От 14 май трупата на театър "София" ще играе на своята открита сцена и първото заглавие е „Апетит за череши“ от Агнешка Ошецка.

Представлението е камерно, с участието на двама актьори – Симона Халачева и Юлиян Рачков. Местата за публиката ще бъдат между 40 и 50. От трупата гарантират, че ще бъдат спазени всички изисквания за безопасност както на публиката, така и на участниците в спектакъла.

Скоро ще бъде обявена програмата за откритата сцена до края на май и за юни. Продажбата на билети започна на 13 май на касата на театъра. 

От 1 юни трупата ще започне да играе и на специално конструирана сцена пред входа на театъра, където ще приспособи някои от заглавията в актуалния си афиш. Представленията ще бъдат за около 120 зрители. Вече е планирана и първата премиера за тази сцена – „Няма да платим, няма да платим“ от Дарио Фо. Режисьорът Теди Москов започва репетиции с трупата на 19 май.

„Започваме да си връщаме усещането за нормален живот. Ще си докажем с публиката един на друг, че сме живи“, коментира директорът на театъра Ириней Константинов пред „Площад Славейков“.