Бюджетният дефицит на американската хазна през април достигна фрапиращите нива от 738 млрд. долара. Причината е очевидна - огромните разходи на правителството по програмите й за спасяването на икономиката и рязкото намаляване на приходите. 

Данните от финансовото министерство на САЩ показват рекорден скок на дефицита, особено когато го сравняваме с нивата от същия месец, но на миналата година. Видно - през април на 2019 г. той е бил в размер на 160 млрд. долара или просто казано - скок с цели пет пъти за една година. Предишният рекорд беше подобрен през февруари, когато дупката в хазната достигна до 235 млрд. долара. 

Изчисленията показват, че до края на фискалната година дефицитът ще достигне абсолютен връх в историята - 3,7 трилиона долара при негативен баланс от 530 млрд. долара за 2019 година, пише днес БНР. 

Припомняме, че предният рекорд за годишен дефицит беше постигнат през 2011 година, когато бюджетът осъмна с дупка от 870 милиарда долара. 

Ръководеното от министъра на финансите Стивън Мнучин ведомство  заяви, че бюджетният дефицит през април е първият, отразяващ огромното количество държавни помощи, които бяха одобрени и започнаха да се изплащат в опит да се смекчи икономическото въздействие на коронавирусната криза.

До момента правителствените разходи а април достигнаха 979,7 милиарда долара. Това е увеличение с 604 млрд. долара спрямо април година по-рано. Държавните разходи за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса върху американските потребителите бяха за 217 млрд. долара, докато държавите и местните власти получиха 142 млрд. долара, а разходите за обезщетения за безработица възлязоха през април на 46 млрд. долара.

На фона натези катастрофални данни, идват и резултатите от приходите, които потъват драматично - до април хазната е събрала 241 млрд. долара или с цели почти 300 млрд. по-малко от миналата година. Причината е отлагането на плащането до юли на почти всички данъчни ставки.