Кризисни мерки, сред които орязване на щатове, замразяване на нови конкурси за асистенти, доценти и професори, намаляване на заплати и съкращения в администрацията предприемат две държавни висши училища - Минно-геоложкият университет (МГУ) „Св. Иван Рилски" и Стопанската академия "Д. А. Ценов" – Свищов.

Правителството вчера разгледа и одобри предложените мерки на университетските ръководства. За да се изпълнят обаче, са необходими общо 2,65 млн. лв. Сумата ще бъде за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 година. Но ръководствата на двете висши училища се задължават да изпълнят всички описани в съответната програма мерки и дейности в рамките на предоставените средства, поради което за периода 2021-2023 г. няма да е необходим допълнителен финансов ресурс.

В Програмата за оптимизация на МГУ „Св. Иван Рилски" за периода 2020-2023 година са разписани мерките, които следва да се изпълнят, сроковете за изпълнението им, както и очакваните финансови ефекти от реализацията на всяка една мярка. 

Основните акценти са свързани с оптимизиране на структурата и разходите за персонал, включващи пенсиониране при навършване на 65-годишна възраст, съкращаване, спиране на допълнителни плащания и др. 

Предвидени са мерки за повишаване на наукометричните показатели на университета, създаване на фонд „Млади учени", разширяване на научните контакти с наши и чужди университети, създаване на действащи мрежи от споделени ресурси между отделните сродни звена в различни университети от Европа и света. Друг вид мерки предвиждат ограничаване на разходите за ел. енергия, гориво на служебните автомобили, командировки в чужбина, обединяване на катедрите в университета и др. Намерението е да се увеличават приходите във висшето училище чрез привличане на чуждестранни студенти и докторанти и предоставяне на образователни услуги и проектна дейност.

За изпълнението на посочените мерки на МГУ е необходим допълнителен финансов ресурс в размер до 650 хил. лв. С предоставянето на тези средства и в резултат от прилагането на мерките за оптимизиране на структурата на персонала, както и на разходите за издръжка университетът ще постигне балансиран бюджет и в следващите години от изпълнението на програмата 2021-2023 г. няма да са необходими допълнителни финансови ресурси.

Програмата за оптимизация на разходите и структурата на Стопанска академия „Д. А. Ценов" - Свищов, за периода 2020-2022 г. предвижда оптимизиране на структурата, намаляване на възнагражденията на лицата, заемащи изборни управленски длъжности, намаляване броя на заместник-ректорите, освобождаване на лица от академичния и от неакадемичния състав, придобили право на пенсия, мораториум за откриване на процедури за академични длъжности и др. 

Предвидени са също мерки за оптимизиране на разходите за издръжка - намаляване на разходите за комунални услуги, материали, външни услуги и др., както и мерки за намаляване на задълженията. Последните мерки са за увеличаване на приходите чрез нарастването на броя на обучаваните студенти по държавна поръчка и на докторанти, на чуждестранните студенти и студентите в платена форма и др.

За стартиране на предвидените в програмата мерки на висшето училище е необходим допълнителен финансов ресурс в размер до 2 млн. лв. Предвидените мерки за 2021 г. и 2022 г. ще се изпълняват в рамките на освободените средства в резултат на преструктуриране на персонала, както и от намаляване на разходите за издръжка и увеличение на приходите за съответната година, поради което през тези две години няма да са необходими допълнителни средства.