Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че икономиката ще бъде отваряна бавно, но предупреди, че твърде дългото изчакване рискува да нанесе сериозни икономически щети, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Бавно ще отворим икономиката", каза Мнучин в интервю за Фокс нюз снощи.

"Само че има риск, ако чакаме твърде дълго, има риск от унищожаване на американската икономика и въздействието върху здравето, което оказва", добави той.

Думите на Мнучин идват след като вчера председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че Съединените щати могат да се окажат изправени преди "продължителен период" на слаб икономически растеж и стагниращи доходи. Думите му обаче изплашиха пазара и потопиха основните американси индекси и свалиха средната цена на акциите. Според повечето анализатори днешното изказване на Мнучин е именно опит да се овладее спада.

Министърът очаква второто тримесечие да бъде "доста лошо", но ако икономиката бъде отворена безопасно, то тогава според него следващите тримесечия ще бъдат по-добри и догодина САЩ отново ще имат велика икономика.

Демократите в Камарата на представителите предлагат облекчаващ пакет от 3 трилиона долара, което е три пъти повече от финансовия отоговор на Конгреса срещу последиците от коронавируса.

Мнучин определи законодателството, което включва близо 1 милиард долара за щатските и местните власти и може да бъде гласувано тази седмица, като силно партийно.