Еврокомисията иска България да премахне дискриминационните мерки, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти.

Това се казва в изпратено днес официално уведомително писмо на ЕК до властите у нас.

Българското законодателство задължава търговците на дребно да излагат по виден начин и да осигуряват специални места за продажба за местните хранителни продукти като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци. 

Тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС). Те създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни продукти. Това води до дискриминация на сходните вносни продукти.

Законодателството ограничава също така свободата на установяване съгласно член 49 от ДФЕС. То ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да адаптират веригата си на доставки.

Такива ограничения могат да бъдат оправдани само с императивни съображения от общ интерес, като например общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел. Поради извънредните обстоятелства, произтичащи от свързаната с коронавируса санитарна обстановка и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване.

Неоправданите пречки могат да подкопаят колективните усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в целия ЕС и капацитета за борба с тази безпрецедентна криза.

България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на Комисията. Ако не получи задоволителен отговор, ЕК може да реши да изпрати на България мотивирано становище.

Преди месец българското правителство прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Още тогава големите търговски вериги у нас обвиниха земеделския министър Десислава Танева в лобизъм.