Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще приема тази година само с оценките от матурите. Присъствени изпити ще се проведат само по три предмета.

Това реши Академичният съвет на СУ.

"За учебната 2020/2021 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет", се казва в съобщение на сайта на университета.

Изпитът по химия ще се състои на 14 юни от 9 часа, а този по биология - на 20 юни. Математиката ще бъде на 21 юни от 9 часа.

Балът на кандидатстващите "Право" ще се формира от оценката на матурата по български език и успеха от дипломата за средно образование.

Кандидатите, които вече са платили за полагане на изпит, ще получат електронно генерирани поименни ваучери за сумите, които ще им бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.