Опитите на правителството да се справи с последствията от икономическата криза, причинена от коронавируса, продължават да раждат нови идеи. Последната, за която научихме днес на брифинг в Министерския съвет, се нарича "Преоткрий България" и ако трябва да бъде описана накратко, тя представлява следното - нова онлайн резервационна система, в която потребителите ще могат да използват услугите на хотели, ресторанти и заведения, както и на български земеделски производители. 

Идеята беше представена от министрите на икономиката Емил Караниколов, на туризма Николина Ангелкова и на земеделието Десислава Танева. Заедно с тях на масата за пресконференции седяха и представители на две от най-големите вериги за хранителни стоки. 

Представянето на системата накратко и сбито е доста трудно, но генерално до момента идеята изглежда по следния начин - платформата ще предлага резервации за хотели и къщи за гости, резервации за ресторанти и заведения, които ще са длъжни да предлагат менюта с български храни, произведени от български производители. Самите менюта пък, доколкото се разбра, ще са изготвени "централно" от екипа на известния шеф-готвач Андре Токев. Основната идея е всички компании, които се включат в платформата, да обещаят, че отговарят на изготвен предварително списък с хигиенни и дезинфекциращи мерки, които да гарантират на хората, че се спазват всички препоръки на Световната здравна организация. 

"Идеята е насочена към всичко българско. Всеки българин, който иска да ползва този стандарт, може да разчита на всички контролни органи, че рекламираните продукти в платформата, ще са именно такива, каквито са представени там", обощи министър Караниколов. 

Целта на упражнението е да се "върнат българските храни в менютата на ресторантите, както и да се свържат българските потребители с компаниите, които са готови да им го предоставят", пък поясни Георги Гърневски, представител на МЕТРО, който на практика ръководи проекта. 

Създателите на проекта, който очевидно ще се финансира с парите на частни компании, твърдят, че платформата ще предлага най-добрите продукти, като първоначално ще е насочена към вътрешния туризъм, но ще се търси последващо привличане чрез него и на чужденците. 

"Резервирайки ваканция или вечеря - потребителите ще избират да отидат на едно сигурно място, с гарантирана чистота, гарантирана социална дистанция и най-доброто за тяхната сигурност".

Платформата ще бъде безплатна за ресторантьори и хотелиери, като единственото условие е да приемат изготвените хигиенни препоръки и българските продукти. 

От всичко казано дотук излиза, че новата платформа "Преоткрий България" ще бъде някакъв роден вариант на известните по цял свят платформи като "Booking", но ще има различна специфика.

Подробности все още няма, но обещанието е, че те ще започне да действа от началото на юни.