В България все още няма действаща 5G мрежи, а към момента няма изградени и пуснати в експлоатации базови станции от пето поколение. Това заявява в парламентарния контрол транспортният министър Росен Желязков. Въпросът към него е отправен от депутатката на партия „Воля“ Елена Пешева в началото на месец май. 

От няколко дни партия „Възраждане“ предвожда протести срещу правителството, противоепидемичните мерки, но и ваксини, 5G и Бил Гейтс.

В своя отговор министър Желязков посочва, че Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издава временни разрешения за ползване на радиочестотния спектър за 5G мрежите, но само за тестове. А трите големи мобилни оператора са направили вече тестове на 5G в областта на здравеопазването, образованието, промишлеността, забавно- развлекателната сфера.

Заради многобройни сигнали, че по време на извънредното положение 5G мрежи са работили, КРС е направила проверки. Но не е установила работещи мрежи и смята за манипулативни публикациите по темата.

Според министър Желязков 5G мрежите са предпоставка за ускоряване на цифровата трансформация.

В друг писмен въпрос на депутатката Пешева, но зададен на здравния министър Кирил Ананиев, се цитира данни на Световната здравна организация (СЗО). Според тях до момента не е установена връзка между използването на 5G и вредата за човека.

Министър Ананиев посочва, че има само доказан топлинен ефект от въздействието на микровълновите електромагнитни полета върху човека. Както и че СЗО има стандарт за вредно въздействие на вълните и че той е в границата на здравните норми съгласно действащото законодателство.

От 2018 г. експертен консултативен съвет има за задача да събира проучвания за въздействието на 5G върху здравето и както и проследява научните публикации по темата, се казва още в отговора на здравния министър.