След като запечата офисите на петролната асоциация в България - заради проверка на пазара на горива, за която се "самосезира по сигнал на прокуратурата", Комисията за защита на конкуренцията, оказва се, се е самосезирала и по друга, често невралгична обществена тема - топлофикациите. 

Това става ясно от страницата на антимонополния орган. На 14 май той е решил да образува "производство за извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство, пренос и доставка на топлинна енергия за битови и небитови нужди, както и на свързаните с тях пазар на услугата дялово разпределение и пазар на уреди за дялово разпределение, на територията на страната".

 
КЗК сама припомня, че извършва секторни анализи, когато  "конкуренцията в даден сектор може да бъде предотвратена, ограничена или нарушена". Сега оттам са решили, че е важно да се проверят точно топлофикациите - заради "социалната и икономическа значимост". 

КЗК се е занимавала с парното през 2017 г., като е излязла с решение през 2018 г., както сама припомня и твърди, че тогава е установила "конкурентноправни проблеми на правната уредба относно разпределение на топлинна енергия за битови нужди в сгради-етажна собственост и са направени съответните препоръки за изменение на нормативните правила, така че да се гарантира защитата на потребителите от евентуални експлоатативни действия на топлопреносните предприятия, както конкуренцията на пазара на услуги за дялово разпределение". С решение о 2019 г. пак са открити пропуски в наредба за топлоснабдяването, "които създават възможности за топлофикационните предприятия както да експлоатират потребителите, така и да предприемат действия, насочени към изтласкване на конкуренти от пазарите на уреди и услуги за дялово разпределение". 

КЗК се хвали, че нееднократно е санкционирала топлофикационните дружества за злоупотреба с монопол, като последно под удари попаднала  „Топлофикация София“ ЕАД. Сега ще прави проверка на свършеното оттогава и ще провери други предприятия. Новата проверка на сектора е мотивирана и с намалението на цени на газа, който е суровина на топлофикациите, става ясно от документа за образуване на производство. Събраната досега публична информация обаче не била достатъчна. 

Припомняме, че извън "Топлофикация София", която е собственост на Столичната община, на места топлофикационните дружества са частни. Интереси в сектора има бизнесменът Христо Ковачки. В последно време ТЕЦ-ове, които се свързват с него, са обект на проверки от други институции, в това число от прокуратурата. Последно "на мушка" бе ТЕЦ "Бобов дол" - покрай сигналите за горене на отпадъци. 

Преди дни в Перник пък имаше наводнение заради авария на дигата на депото за отпадъци на ТЕЦ "Република", която е на въглища.

Със столичната "Топлофикация" пък имаше проблем покрай последните сметки на потребителите, които се оказа доста високи, въпреки намаляването на цените на природния газ.