22:15 ч: Хотели, музеи и градините на ресторанти отварят в Мадрид и Барселона

В Мадрид и Барселона, които досега бяха изключени от разхлабването на карантинните мерки в Испания, ще могат да отворят терасите на барове, хотелите и музеите от понеделник, предаде Франс прес.

Така двата града се присъединяват с две седмици закъснение към редица райони на страната, които вече започнаха отмяната на строгите мерки за изолация срещу коронавируса. Решението бе взето на извънредна среща на министерския съвет.

Предвидени са стриктни ограничения за броя на клиентите. Капацитетът на градините на ресторантите например ще бъде намален наполовина. Разхлабването на мерките в Мадрид и Барселона бе забавено, тъй като това са двата най-тежко засегнати от коронавируса града в Испания.

15:40 ч.: Щутгарт забрани протестите срещу ограниченията

Германският град Щутгарт реши, че не може да се проведе демонстрация срещу ограниченията заради коронавируса, планирана за неделя от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА.

Говорител заяви, че демонстрацията е забранена по причини, свързани с контрола на заразата. В случай на "ситуация на събиране, при което могат да се очакват провокации, нарушения и съпроводени с насилие спорове между участници и контрадемонстранти", не може да бъде осигурено спазването на правилата за минимално разстояние между хората, заяви той.

Решението се основава на съответстващо постановление на Федералния конституционен съд. Югозападният клон на АзГ иска да предприеме правни действия срещу решението.

"В подобен случай (консервативните) министри на вътрешните работи е трябвало по-рано да осигурят реда и също да дадат на опозицията основни права", каза Маркус Фронмайер от АзГ.
"Затова ще подадем спешно искане и ще упражним правото си на свобода на събиране в съда", заяви той.

Първоначално АзГ планираше демонстрация с 500 участници.

"Град Щутгарт решава за допустимостта на демонстрацията въз основа на своята отговорност; а за радост и независим съд, във всеки случай не вътрешният министър", каза Томас Щробъл, вътрешен министър на провинция Баден-Вюртемберг, на която Щутгарт е столица.

По думите му полицията защитава основните права, както и правото на гражданите да демонстрират, поради което също така се прилагат определени закони и правила - като тези за защита от пандемията.

"Те трябва да се спазват от всички, включително служителите на АзГ", заяви Щробъл, който е от консервативния Християндемократически съюз.


12:50 ч.: Испания ще следи с дронове спазването по плажовете на ограниченията, въведени заради коронавируса

Испания ще следи с дронове спазването по испанските плажове на ограниченията, въведени заради коронавируса, съобщи в. "Мундо".

Памплона. Снимка АП/БТА

Според информация на изданието Испанският институт за качество на туризма е изготвил препоръки за това как да се спазва социалната дистанция на плажовете и за максимално допустимия брой на хората, които трябва да присъстват на плажната ивица. Плажуващите ще бъдат информирани за това с плакати и система за звуково оповестяване, а за спазване на изискванията ще се следи и с помощта на дронове.
Испания е една от най-пострадалите от новия коронавиру държави в света. От началото на епидемията в страната бяха регистрирани над 233 000 случая на заразяване. 27 904 души починаха в Испания от Ковид-19 - причиняваното от коронавируса заболяване.


11:35 ч.: Над 6000 нови случаи на заразени с коронавирус в Индия

Индия съобщи днес за рекорден дневен ръст на новите случаи на заразяване с коронавируса от над 6000, предаде Асошиейтед прес.

Индия. Снимка АП/БТА

С регистрираните 6088 случая общият брой на потвърдените заразени в страната е достигнал 118 447.
3583 човека са починали в Индия от Ковид-19. Над 48 000 души са оздравели от причиняваното от новия коронавирус заболяване.
Най-тежко засегнат е щатът Махаращра, където са били регистрирани повече от 41 000 заразени, 1454 от които са починали.


11:28 ч.: Рекорден брой смъртни случаи в Русия 

Броят на смъртните случаи, причинени от коронавируса в Русия, е нараснал от вчера със 150 и достига общо 3249, съобщи днес националният оперативен щаб за борба с инфекцията, цитиран от ТАСС.

Снимка АП/БТА

Това е рекорден брой жертви на Ковид-19 за едно денонощие в страната от самото начало на епидемията.
Броят на заразените с коронавируса в Русия е нараснал през последните 24 часа с 8894. Вече седмица дневният ръст е под 10 000.
Установените в страната случаи стават общо 326 448. От тях 158 207 са в Москва, където от вчера са регистрирани нови 2988 болни. От три дни насам в столицата се заразяват под 3000 души дневно, посочва щабът.
Делът на оздравелите пациенти с коронавирус в Русия е надхвърлил 30 на сто, достигайки 30,6 процента от всички заболели. До момента са изписани от болница общо 99 825 души, а през последните 24 часа - 7144.
Условното равнище на смъртността от новата болест в Русия отново е нараснало до 1 процент.
Коефициентът на разпространение на вируса е 0,93, сочат изчисления на ТАСС.


09:53 ч.: Втори етап на разхлабване на мерките в Украйна 

С оглед подобряването на епидемичната ситуация в Украйна започна втори етап от разхлабването на карантинните мерки. Отново ще тръгне например градският и крайградският обществен транспорт, съобщи ТАСС.

Снимка АП/БТА

Може да подновят работа и хотелите, но басейните и ресторантите на тяхна територия засега остават затворени. Разрешени са и спортните прояви с до 50 участници. В храмовете ще се допускат богомолци, при условие че им бъдат осигурени по 10 кв. м на човек. От 25 май се очаква да заработят метрото и детските градини.
Още от 11 май е разрешено да работят фризьорските салони, стоматологичните клиники, адвокатските кантори, магазините за нехранителни стоки с площ до 300 кв. м, отворени са и парковете.
От днес в Украйна влиза в сила т. нар. адаптивна карантина. Това означава, че местните власти ще могат по свое усмотрение да засилват или отслабват санитарните ограничения според ситуацията, ако това не влиза в противоречие с федералните мерки.
Според премиера Денис Шмигал пътническите превози между отделните региони засега няма да бъдат подновени, а летищата ще започнат работа най-рано на 15 юни.
Към 21 май в страната е имало 19 706 случая на заразяване с новия коронавирус, 6227 пациенти са оздравели, а 579 са починали.


07:00 ч.: Тръмп заяви, че няма да затвори отново страната, ако дойде втора вълна на коронавируса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че дори втора вълна от новия коронавирус да удари страната, той няма да се опита да я затвори отново, съобщи ДПА.

"Ние ще изгасим пожарите, няма да затваряме страната", каза Тръмп. "Независимо дали става дума за въглен или за огън, ние ще го изгасим", каза президентът при посещение в автомобилен завод в щата Мичиган.

Изявлението на Тръмп е в момент, в който всичките 50 щата облекчават ограниченията в известна степен, като управляваните от републиканци щати настояват за по-бързо отваряне, а водените от демократи следват по-сдържан подход.

Експерти от сектора на общественото здраве предупредиха, че твърде бързото разхлабване на мерките може да доведе до втора вълна от вируса през есента и зимата.
Въпреки изказванията на Тръмп, мерките, които затвориха голяма част от икономиката, бяха наложени от щатските и местните власти, които ще имат отговорността за повторното им прилагане.


06:40 ч.: Новозаразените с COVID-19 през последното денонощие са над 103 хиляди

Броят на регистрираните заразени с новия коронавирус в света през последното денонощие се е увеличил с над 103 хиляди души и надхвърля 4,89 милиона, показват данни на Световната здравна организация, цитирани от ТАСС.

Снимка АП/БТА

В четвъртък са починали над 4 хиляди души, а общият брой на смъртните случаи вече е над 323 хиляди.
По-конкретно към 21 май са регистрирани 4 893 186 заразени и 323 256 починали. За денонощието заразените за 103 981, а починалите - 4467. Данните на СЗО отчитат само официално потвърдените данни за заболеваемостта и смъртността, предоставени от държавите.

Най-много заразени има в региона на Северна и Южна Америка - 2 166 003. За денонощието броят на заразените се е увеличил с 60 333, а на починалите - с 2806, като общият брой на смъртните случаи е 128 649.

В Европа има 1 946 610 заразени и 170 283 починали. За 24 часа първият показател се е увеличил със 17 811, а вторият - с 1250.
На трето място в света идва Източносредиземноморският регион, където има 376 379 заразени и 10 468 смъртни случаи. За денонощието регистрираните случаи на зараза са нараснали с 14 477, а са починали 165 души.

Най-много заразени има в САЩ - 1 501 876 души. Следват Русия - 317 554, Бразилия - 271 628, Великобритания - 248 297, Испания - 232 555, Италия - 227 364, Германия - 176 752, Турция - 152 587, Франция - 141 312 и Иран - 126 949.


02:40 ч.: Ресторанти във Вилнюс поставят манекени на празните маси, за да спазват социална дистанция

Ресторантите и баровете в литовската столица Вилнюс са намерили начин хем да привличат повече клиенти, хем да спазват правилото за социална дистанция.

Вилнюс. Снимка АП/БТА

На местата в заведенията, които трябва да останат незаети от хората, те поставят манекени, предаде Асошиейтед прес.
Мнимите клиенти са облечени официално, а понякога те са дори с бални рокли. Някои от тях носят и маски.

"Празните маси в ресторанта изглеждат на хората странно. Няма начин да ги махнем", разказва Берни Тер Браак, собственик на шикозния ресторант Cosy във Вилнюс. Така ресторантьорите и барманите стигнали до решението за запълване на празните маси с манекени.

Кметът на Вилнюс - Ремигиюс Шимашус, нарече инициативата перфектна илюстрация как чувството за гражданско самосъзнание и креативността вървят ръка за ръка.
Литва, която има 2,8 милиона жители, е една от страните от ЕС, които са най-малко засегнати от новия коронавирус. Правилото за социална дистанция е в сила там до 31 май.


02:05 ч.: Рекорден брой от 1188 смъртни случая от COVID-19 за един ден в Бразилия

Бразилия регистрира рекорден брой от 1188 смъртни случая за едно денонощие в четвъртък, съобщи Ройтерс, като цитира данни на министерството на здравеопазването на страната.

Масово погребение в Бразилия. Снимка АП/БТА

От началото на епидемията от SARS-CoV-2 в Бразилия от заболяването са починали повече от 20 хиляди души.

Общият брой на потвърдените случаи в страната достигна до 310 087, съобщи министерството. По този показател Бразилия е само на няколко хиляди зад втората по численост на заразените страна - Русия. Най-много регистрирани случаи има в САЩ.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.