Държавата се връща към своя стар и добре познат ритъм. Моловете и фитнес центровете отварят, чуват се наздравици от кръчмите. Нагазването на държавата в икономиката си върви като преизпълнение на петилетка. Едри бизнесмени, доскоро ортаци, днес се разлюбват през социалните мрежи. Делян Пеевски дарява респиратори, за да поддържа на командно дишане крехкия публичен образ, който има. Vladi Goranov отново се вози в джипката на премиера.

Но заедно с това политическият въздух се презарежда с някаква особена изнервеност, минала през епидермалния филтър на първични междуличностни пререкания. Като борба между кварталния котараци, които пръскат тестостерон на всеки ъгъл и делят малката територия, която споделят. 

Васил Божков и Кирил Домусчиев си прехвърлят едни 20 милиона лева, преразпределят медийно влияние и "пълен съпорт" от независим държавен орган на хвърчащ лист. А първият уверява, че това ставало със знанието на премиера и финансовия министър. Един от най-големите футболни отбори в България е размятан като плюшена играчка под омерзените погледи на неговите фенове. 

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев цинично започнаха да броят колко български граждани "са умрели" или "напуснали страната". Но ние отдавна "яко мрем", както би се изразил ядосаният хирург ген. Мутафчийски… Само че от тоталната апатия, която ни залива.

Дотолкова, че днес не е сигурно, дали "черният ангел" Делян Пеевски (по определението на Вежди Рашидов), ако реши отново да се пробва за шеф на ДАНС, би срещнал гражданска съпротива, каквато имаше през 2013 г. Та, вижте как приеха дарението му в „Левски“. А и защо не, да не би хазартните пари на Васил Божков да миришеха?

Обществото ни губи все повече съпротивителни сили. Нехаем как се харчат публичните финанси. Какво стана с обещания отчет на кабинета и регистър на харчовете от времето на извънредното положение? Какви са тези нездрави амбиции за "държавна икономика" - засягаща цели сектори, когато се управлява по този безотчетен пред гражданите начин?

Държавна фирма строи магистрали, държавна стана лотарията, държавно разпространение на печата, задължителни български квоти в магазините по държавна повеля, държавна платформа за туристически резервации и патриотично българско меню в ресторанти, ВиК мегахолдинг, а последната идея - и държавни бензиностанции, държавни данъчни складове...

Клептокраки котараци пръскат тестостерон. И дори им пляскат от терасите.