Държавите по света приложиха различни подходи за справяне с кризата с COVID-19. Как в САЩ, най-засегнатата от коронавируса страна в света, оценяват как са се справили в някои от другите държави? Американците дават високи оценки на подхода на Южна Корея и Германия. Повечето от тях обаче са на мнение, че Китай - откъдето се смята, че тръгна коронавирусът - се представя средно или не много добре.

Това са данни от скорошно проучване на центъра "Пю" за нагласите на гражданите на САЩ по темата за пандемията. То е проведено между 29 апил и 5 май сред 10 957 американци онлайн.

По-голяма част от американците са критично настроени и към начина, по който Италия е действала при кризата. Общественото мнение е разделено за Великобритания.

Ето и конкретни числа: Южна Корея получава 25% отлични оценки и 41% процента добри оценки; на Германия 15% дават отлична оценка, а 51% - добра оценка. И двете страни събират общо 66% положителни отзиви, докато за Италия и Китай те са съответно 34% и 33% процента. Положителните отзиви за Великобритания са 49% .

По отношение на реакцията на пандемията в тяхната собствена страна американците са разделени по партиен признак. Общо 47 на сто от анкетираните твърдят, че САЩ са свършили добра или отлична работа в справянето с епидемията, но на това мнение са само 27 на сто от привържениците на Демократическата партия срещу 71 на сто от поддръжниците на републиканците.

Близо половината анкетирани - 46 на сто - смятат, че САЩ могат много да научат от другите страни как да се борят с вируса, 13 на сто обаче са на мнение, че от другите държави не може много да се заимства като опит.

Отношението към Световната здравна организация, която напоследък е непрекъснато на прицела на американския президент Доналд Тръмп, също е разделено силно по партиен признак. 62 на сто от демократите смятат, че СЗО е свършила отлична или много добра работа в пандемията, но на това мнение са едва 28 на сто от републиканците.

84 на сто от американците смятат, че не трябва много да се вярва на информацията, която китайското правителство дава за коронавирусната епидемия.

Като мнозина вярват, че сегашната криза ще има по-дълготраен ефект върху статута на Китай в света. Според половината от анкетираните Пекин ще има по-малко влияние след края на пандемията.

Като цяло негативното отнешение към Китай сред американците расте, отчитат от центъра "Пю".