Мястото е ул. „Парчевич“ № 38. Само на метри от централния столичен бул. „Витоша“.

Стоян Михайловски

Тук през 20-те години на миналия век върху около 356 кв. м се е намирала къщата на големия български общественик, писател и публицист Стоян Михайловски, оставил завинаги името си като автор на празничния химн „Върви народе възродени“, написан в прослава на празника на българската писменост и светите братя равноапостоли Св. Св. Кирил и Методий.

След 1956 г. в духа на тогавашното „ново време“ къщата е заменена с многоетажна жилищна кооперация, а за това, че великият възрожденец и майстор на басните и епиграмите е творил именно тук, днес напомня единствено, поставената малка плоча от мрамор.

Надраскани до безобразие грозни графити, снопове кабели, прахоляк и следи от лепени обяви бяха напът да заличат от фасадата на сградата и беглия останал спомен, че на мястото е живял Стоян Михайловски.

Така изглеждаше фасадата до вчера.

В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Столичният инспекторат организира поредица от акции за почистване и облагородяване на мястото.

С помощта на нова изцяло екологична технология, работеща с вакуум, са премахнати повече от 30 кв. м графити, като за пълното отстраняване на следите от спрейове са използвани висококачествени абразиви от трошени орехови черупки, съобщиха от Инспектората. Отстранено е и голямо количество нерегламентирани кабели, а близкото електроразпределително табло е боядисано с антиплакатна боя, която няма да позволи повече да бъде „украсявано“ с афиши, бележки и обяви.

А така изглежда днес в навечерието на празника 24 май.

Вдъхновени от действията на инспекторите в работата по почистването се включиха и хората от кооперацията, които пребоядисаха входната врата.

Инициативата на Инспектората завърши със старателно почистване на околното пространство и полагане върху паметната плоча на червена роза в памет на автора на химна на българската просвета.

В редиците на Столичния инспекторат работи родственик на Стоян Михайловски - Ивайло Михайловски.

През 2019 г. от Инспектората се погрижиха и за външния вид и на къщата-музей на Пенчо Славейков и дома на първия български летец – майор Симеон Петров.

----

Под името "ИZчистване" Клуб Z стартира инициатива за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. А целта - да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. Столичният инспекторат е наш партньор в инициативата.