21:15 часа: Австрийският президент се извини, че нарушил полицейския час

Австрийският президент Александер ван дер Белен се извини в неделя, след като той и съпругата му, Дорис Шмидауер, бяха хванати от полицията в ресторант на открито във Виена в нарушение на полицейския час, въведен заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Ван дер Белен потвърди пред изданието "Кронен цайтунг", че наистина е нарушил забраната и поднесе своите извинения. Президентът уточни, че е водел разговор в ресторанта и е загубил представа за времето. Полицията също потвърди, че Ван дер Белен е бил забелязан в заведението.

Ван дер Белен и съпругата му са консумирали напитки на маса в ресторанта след полунощ, когато полицаи влезли в заведението, за да направят проверка.

Глобите за нарушение на ограниченията, въведени заради коронавируса, могат да достигнат до 30 000 евро.

"Наистина много съжалявам. Това беше грешка", каза Ван дер Белен пред "Кронен цайтунг".

18,26 часа: До 5 часа на 26 май карантина в Република Северна Македония

От 11:00 часа в неделя до 05:00 часа на 26 май е в сила карантина на територията на Република Северна Македония. Мярката е с цел спиране на разпространението на коронавируса, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Общият брой на диагностицираните пациенти достигна 1 941, след като през изминалото денонощие бяха потвърдени нови 20 случая на COVID-19.

В рамките на тази мярка домашните любимци ще могат да бъдат извеждани 3 пъти дневно в строго фиксиран времеви диапазон на разстояние до 100 метра от жилището, като стопаните трябва да спазват всички изисквания за лична защита.

За периода на карантината в Скопие няма да се движи общественият транспорт. Съобщава се, че от началото на епидемията са оздравели 1 411 пациенти, а 113 са починали.

18:00 часа: "Луфтханза" възобновява през юни полети до популярни туристически дестинации

"Луфтханза" (Lufthansa) планира от идния месец да предлага още полети, съобщи пред неделния брой на в. "Билд" говорител на авиокомпанията, цитиран от ДПА.

Предвижда се през втората половина на юни да бъде възобновено обслужването на около 20 дестинации, пише изданието. Сред тях са Хераклион на гръцкия остров Крит, гръцкият остров Родос, Дубровник в Хърватия, Фару в Португалия, Венеция (Италия) и испанските Ибиса и Малага.

Информацията бе потвърдена от говорителка на компанията, цитирана от Ройтерс.

От средата на юни ваканционният остров Майорка също ще посреща много по-често полети на Луфтханза, след като испанското правителство обяви, че ще отвори границите за чуждестранни туристи през юли.

В края на следващата седмица ще бъдат обявени още дестинации, по думите на говорителката.
Германският превозвач вече обяви в средата на май, че ще увеличи разписанието си през юни, включвайки Лос Анджелис, Торонто, Мумбай.

Междувременно преговорите между федералното правителство и компанията за държавна помощ от 9 милиарда евро продължават и днес, информира ДПА.
Луфтханза се оказа под силен натиск в периода на коронавирусната пандемия. Парите на компанията са на изчерпване. 

15:30 часа: Руснаците ще могат да гласуват електронно или по пощата и по време на коронавирус

В бъдеще руснаците ще могат да гласуват електронно или по пощата според промени в изборния закон, одобрени вчера от президента Владимир Путин, съобщи Кремъл, цитиран от ДПА.

Новият софтуер ще позволи електронното гласуване да бъде достъпно в цялата страна, като може да се използва и за местни, и за национални избори, а също и за референдуми.

Поддръжниците на тази система твърдят, че тя ще помогне да бъде спряно разпространението на коронавируса, тъй като вече няма да се налага да се ходи до избирателните секции. Досега електронната система е преминала четири теста в Москва и не е била хакната нито веднъж, информира ТАСС.

Опонентите изразиха опасения, отбелязвайки, че електронна система ще бъде по-лесна за манипулиране и ще затрудни независимите наблюдатели в установяването на нередности. Освен това, според противниците, промените се въвеждат, в момент когато пандемията не позволява да има публични протести.

Не е ясно дали системата ще бъде достъпна за предстоящия референдум за конституционни поправки, които биха консолидирали властта в ръцете на Путин и биха премахнали ограничението за мандатите, разчиствайки пътя за потенциалното му оставане на власт до 2036 година, отбелязва ДПА.

Националното гласуване трябваше да се състои в средата на април, но бе отложено заради пандемията. Според руски медии новата дата вероятно ще бъде 24 юни.

13:30 часа: Испания ще приема чужди туристи от юли

Испанският премиер Педро Санчес

Испания започва да приема чуждестранни туристи от юли, обяви премиерът Педро Санчес. Страната, която регистрира повече от 28 000 смъртни случая, свързани с коронавируса, се опитва да се завърне към нормалния живот.

Испанската икономика беше тежко засегната от пандемията, а туризмът представлява 12% от брутния вътрешен продукт.

И още една добра новина от Испания - футболните мачове от „Ла Лига” ще бъдат подновени на 8 юни.

13:10 часа: Франция обяви, че въвежда 14-дневна карантина за пристигащи от Испания и Великобритания

Франция обяви, че въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от Великобритания и Испания.

Мярката е в отговор на обявените подобни изисквания от Лондон и Мадрид. Тя влиза в сила от понеделник за пристигащите от Испания, а за идващите от Обединеното кралство – от 8 юни, когато се въвежда и обявената от британското правителство.

11:56 часа: 107-годишна иранка оздравя от вируса

Празнична молитва на открито в Техеран. 

Иранка а 107 години, заразила се с новия коронавирус, се възстанови от болестта, съобщи Ройтерс. Салтанат Акбари е лекувана в болница Ханасри в гр. Арак. Тя е изписана "след известно време", след като е била в изолация.

"Тя победи вируса с помощта на лекарите и медицинските сестри", написа агенция Фарс.

Иран е една от най-засегнатите държави от COVID-19 в Близкия изток със 133 521 заразени и 7359 починали.

10:29 часа: Индия за трети пореден ден с рекорден ръст на заразените

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Индия нарасна с рекордните 6767 за последното денонощие и достигна 131 868, съобщи на сайта си здравното министерство на страната. Починалите през последното денонощие са 147 и общият брой на жертвите на коронавируса достигна 3867.

Индия за трети пореден ден отбелязва рекорден ръст на броя на заразените: предишните 24 часа бяха регистрирани 6454 нови случая, а денонощие по-рано - 6088. Всеки път това бяха рекордни показатели за страната от началото на епидемията, отбелязва агенцията.

По данни на здравното министерство в болниците в страната се лекуват 73 560 заразени с коронавирус, а 54 441 души са оздравели.

8:30 часа: В Тайланд от две седмица няма починал от COVID-19 

Властите на Тайланд не са регистрирали от две седмици насам нито един смъртен случай от COVID-19, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позовават на здравното министерство на страната.

Освен това днес за четвърти пореден ден този месец няма регистрирани нови случаи на заразяване. От началото на епидемията в Тайланд през януари са потвърдени общо 3040 случая на коронавирус, а 56 души са починали. От болниците са изписани 2921 оздравели пациенти.

Първият случай на заразяване с новия коронавирус в Тайланд беше регистриран на 13 януари. На 22 март беше отбелязан най-големият ръст на заразени - 188 души. На територията на страната е в сила комендантски час от 23.00 до 04.00 часа.

05:14 часа: Първа страница на "Ню Йорк таймс" с имена на жертви на коронавируса

"Ню Йорк таймс" в безпрецедентна стъпка запълни първата страница на неделния си брой с имената на починали от коронавируса, предаде Асошиейтед прес.
Обичайните статии и снимки са заменени от списък на имена и откъси от некролози в памет на жертвите на коронавируса в САЩ, които доближават "мрачния жалон" от 100 000 смъртни случаи. По думите на заместник-редактора на графичния отдел на вестника Симон Ландън тя и колегите ѝ осъзнали, че и те самите, а може би и широката публика, започват да изпитват известна умора от данните, предаде ДПА.

Списъкът от близо 1000 имена е придружен от кратки пасажи, внушаващи усещането за уникалността на всеки загубен живот. Шестте колони излизат със заглавие "Американските смъртни случаи наближават 100 000 - неизчислима загуба" и подзаглавие "Те не бяха просто имена от списък. Те бяха ние".

Според равносметката на университета "Джонс Хопкинс" над 96 000 души са починали от COVID-19 в САЩ.

В щата Ню Йорк, най-тежко засегнатия от пандемията, има над 360 000 потвърдени случаи на коронавируса и около 29 000 починали. Но губернаторът Андрю Куомо в неделя съобщи добрата новина, че щатът е регистрирал най-малкия брой смъртни случаи за денонощие от седмици насам - 84, след пик от 799 на 8 април. За първи път от март насам дневният брой е двуцифрено число, отбелязва АП.

"За мен това е признак, че отбелязваме реален напредък", каза Куомо на ежедневния си брифинг. Броят на хоспитализираните пациенти в щата - епицентър на пандемията в САЩ, продължава да спада - до около 4600.

04:20 часа: Карантината в аржентинската столица е удължена до 7 юни 

Аржентина продължава задължителната карантина в столицата Буенос Айрес до 7 юни, съобщи президентът Алберто Фернандес вчера, след като градът отбеляза постоянен ръст на случаите на коронавирус през последните дни. Карантината в Аржентина, която изтича днес, бе въведена на 20 март, но междувременно властите смекчиха мерките в някои части от страната. 

03:21 часа: Нови 965 смъртни случая в Бразилия

Бразилия регистрира 965 нови смъртни случая от COVID-19 вчера, с което общият им брой достигна 22 013, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

Страната вече има 347 398 потвърдени случаи на коронавируса, с 16 508 повече в сравнение с петък, когато измести Русия от второто място в света по брой на заразените след САЩ.

00:17 часа: В Исландия отварят нощни клубове, барове и спортни зали

Нощните клубове, баровете и спортните зали в Исландия ще могат отново да заработят от понеделник.

Това съобщи министерството на здравеопазването на фона на продължаващия спад на новите случаи на коронавирус, предаде Франс прес. Лишени от спорт в продължение на два месеца, исландците ще могат да се върнат в залите, но при определени условия, спазвайки правила за дезинфекция и почистване преди и след използване на уредите.

Капацитетът на помещенията обаче ще бъде намален наполовина, за да може да се поддържа разстояние от два метра между хората. Баровете, нощните клубове и игралните зали ще бъдат отворени до 23 ч.

На 4 май островната страна за първи път смекчи ограниченията си, като отвори своите гимназии и университети, музеи и фризьорски салони. Впоследствие здравните власти отбелязаха, че облекчаването на ограниченията изглежда не е довело до увеличаване на броя на случаите. На 18 май и басейните получиха разрешение да работят, припомня АФП.

В Исландия досега са регистрирани 1803 заразени с коронавирус, от които само пет през май, и 10 смъртни случая.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.