18:12 ч.: ЕЦБ предупреди за риск от разпад на еврозоната

Някои страни могат да поискат да напуснат еврозоната заради невъзможност да обслужват дълговете, които натрупват за възстановяване на икономиките си от корона кризата, предупреди днес Европейската централна банка, цитирана от Франс прес.

"Ако мерките, предприети на национално или европейско равнище, се считат за недостатъчни за запазване на дълговата устойчивост, пазарната оценка на риска от деноминация може да нарасне още повече", казва банката в доклад за финансовата стабилност, който публикува два пъти в годината.

Под "риск от деноминация" се разбира вероятността някои срани да напуснат еврозоната или тя изцяло да се разпадне. 


16:18 ч.: Китайски учени излагат хипотеза за връзка между климата и коронавируса 

Учени от университета в китайския град Ланчжоу са установили, че повече от половината случаи на зараза с новия коронавирус в света са станали в региони със средна температура от 5 до 15 градуса по Целзий, съобщи днес агенция Синхуа, цитирана от ТАСС.
Изследвана е била връзката между метеорологичните условия и разпространението на вируса въз основа на 3 750 000 случая, регистрирани от 21 януари до 6 май в 185 държави и региони.
Проучването е констатирало, че 60 на сто от случаите са на места с умерена температура в диапазона 5-15 градуса. Екипът обаче не е изхождал от хипотезата, че разпространението на коронавируса спира при повишаване на температурата, отбелязва неговият ръководител Хуан Чжунвей.
Установено е още, че близо 74 на сто от заразените обитават райони с абсолютна влажност на въздуха от порядъка 3-10 грама на кубичен метър. Така изследователите са изказали предположението, че съществуват климатични зони, които спомагат за концентрацията на коронавируса.
В изследването си, публикувано в списанието "Science of The Total Environment", експертите подчертават, че са отчитали само естествените фактори за разпространението на коронавируса. 


15:50 ч.: Унгария, Чехия и Словакия създават свободна зона за кратки пътувания

Унгария, Чехия и Словакия се споразумяха да разрешат краткосрочно свободно преминаване през общите си граници, съобщи днес в "Туитър" чешкият премиер Андрей Бабиш, предаде ДПА.
Вчера Бабиш каза, че със словашкия си колега Игор Матович са се споразумели да отворят границите между двете страни от утре, при условие, че пътуващите се върнат до 48 часа. Сега и Унгария се включва в това споразумение.
В случай, че някои надвиши времевия лимит, ще трябва да се подложи на тест за коронавирус или на 14-дневна карантина.
От тази възможност за пътуване могат да се възползват само граждани на трите централноевропейски страни.


14:16 ч.: Черна гора отваря границите си, но не и за Сърбия

Черна гора, първата европейска страна, която декларира, че е свободна от коронавирусната инфекци, планира да отвори границите си за за граждани на няколко европейски страни, освен за съседна Сърбия, предизвиквайки сърдита реакция от Белград днес, предаде Асошиейтед прес.

Съобщавайки решението, черногорският министър-председател Душко Маркович, каза, че границите ще бъдат отворени от 1 юни за граждани на страните, които отговарят на критериите за влизане, а именно да имат най-много 25 пациенти с COVID-19 на 100 хиляди души население.

Душко Маркович

Маркович каза, че страните, които отговарят на този критерий са: Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Полша Чехия, Унгария, Aлбания и Гърция.


13:33 ч.: Обединеното кралство зае първо място по брой починали на 1 млн. население

Обединеното кралство от днес има най-много потвърдени смъртни случаи от COVID-19 на 1 милиона населени - по 5 на ден, съобщи британският в. "Индипендънт".

Числата от последната седмица показват, че средната смъртност в Обединеното кралство сега е по-висока от сборната на Франция и Италия.

Втората по големина смъртност през изминалите седем дни е в Швеция, където правителството реши да не налага блокада, за да предотврати разпространението на вируса.

Над 500 души на 1 милион население са починали досега в Обединеното кралство вследствие на пандемията.​

Ройтерс отбелязва, че днес общият брой на починалите от коронавируса днес е надминал 47 000, смъртност, която може да "дефинира премиерството" на Борис Джонсън, според агенцията. Повече жертви на COVID-19 имат само САЩ - над 99 800.


13:01 ч.: "Ню Йорк таймс": Вирусът попарва европейския проект за отбрана

Европейският съюз най-вероятно ще трябва да намали амбицията си в отбранителната област, защото икономическото възстановяване след коронавирусната пандемия му налага други приоритети, пише днес "Ню Йорк таймс".

Изданието обаче цитира и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че коронавирусът само ще увеличи неоходимостта от по-силна система за сигурност и отбрана в Европа, която е разочарована от реакциите на американския президент Доналд Тръмп.

"Пандемията се превърна в пореден пирон в ковчега на европейското доверие в американското лидерство", казва пред американския всекидневник Радослав Сикорски, бивш външен министър на Полша. "Но ако идеята за европейска автономия беше засилена благодарение на кризата, тогава нейната способност за финансиране беше замразена."

Според "Ню Йорк таймс" американските политици са категорични: ако Европа няма пари за отбрана, тя не се отнася сериозно към нея.


12:41 ч.: Британски държавен министър подаде оставка в знак на протест срещу главния съветник на Джонсън

Дъглас Рос, държавен министър към ведомството, отговарящо за Шотландия, подаде днес оставка в знак на протест срещу действията на Доминик Къмингс, главния съветник на британския премиер, предаде Ройтерс.

Дъглас Рос (вдясно) и Борис Джонсън. 


В писмо, публикувано в акаунта му в "Туитър", Рос казва:

"Като баща, моят инстинкт винаги е да правя най-доброто за сина си и съпругата си. Имахме късмета да не се заразим с този ужасен вирус, но ако се бяхме заразили, сме подготвени да следваме правителствените препоръки и да останем у дома, за да спрем разпространението на вируса".
"Имам избиратели, които не успяха да си вземат сбогом с любими хора, семейства, които не можаха да скърбят заедно, хора, които не посетиха болни роднини, защото следваха насоките на правителството. Не мога да им кажа, че всички те са грешали, а един високопоставен съветник на правителството е бил прав"
, пише Рос.

В британското общество се надигна вълна от възмущение, след като местни медии разкриха, че в разгара на пандемията от коронавируса, в края на март, Къмингс е нарушил строгата карантина, наложена от правителството. Заедно със съпругата и детето си, Къмингс е пропътувал 400 км от Лондон до дома на своите родители в Дърам, Северна Англия. Къмингс и съпругата му са били със симптоми на Ковид-19 и са искали да се самоизолират там, както и да гарантират, че има кой да се погрижи за сина им, ако бъдат приети в болница.


10:26 ч.: Еврокомисарка съветва да не вярваме на сертификатите за имунитет

Еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис съветва страните и гражданите да не вярват на сертификатите за имунитет, пише днес европейското издание на "Политико". Те според нея не са надеждни.

Стела Кириакидис

Според Кириакидис държавите членки трябва да поставят ударението върху физическото дистанциране и тестването и осигуряване на достатъчен здравен капацитет, особено в туристическите дестинации.

Кириакидис говори пред "Политико" във връзка с постепенното възстановяване на свободата на движението в ЕС през летния сезон.

 


10:07 ч.: Добивът на шистов нефт в САЩ е изправен пред вълна от фалити

Добивът на шистов нефт в САЩ е изправен пред вълна от фалити заради намалялото търсене на петрол вследствие на коронавирусната пандемия, пише днес "Файненшъл таймс".

Досега молба за защита от кредитори (т.е. обява за фалит) са подали 17 такива компании и се очаква до края на годината броят им да нарасне до 73.

През април цената на американския тип петрол WTI (West Texas Intermediate) се стабилизира около $30 за барел и вече не стига до отрицателни стойности. Въпреки това, ако нещата останат в това положение, догодина още 170 производители могат да фалират.


9:44 ч.: СЗО предупреждава за втори пик на пандемията

Страните, където новите заразявания с коронавирус намаляват, скоро могат да преживеят втори пик на пандемията, ако избързат с разхлабването мерките против нея, предупреди днес Световната здравна организация, циирана от Ройтерс.

Според Майк Райън, шеф на службата на извънредни ситуации на СЗО, светът е още в средата на първата вълна на новия коронавирус. Случаите на зараза продължават да се увеличават в Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка.

Огнищата могат да се върнат по-късно тази година там, където първата вълна е отшумяла, каза той.


9:15 ч.: Четвърто поредно денонощие без нови заразени с коронавируса в Нова Зеландия 

В Нова Зеландия за четвърто поредно денонощие не е бил установен нито един нов случай на заразяване с коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на здравните власти.

Министър-председателката Джасинда Ардърн показа самообладание, когато земетресение разлюля студиото по време на нейно телевизионно участие вчера.


Новозеландският главен санитарен инспектор Ашли Блумфийлд съобщи днес на всекидневния пресбрифинг, че броят на регистрираните заразени с вируса и на починалите от причиняваното от него заболяване COVID-19 в страната остава непроменен - съответно 1504 и 21. 1461 от инфектираните вече са се възстановили. Продължава лечението на 22 души, само един от които е настанен в болница.
Заради отшумяването на епидемията Нова Зеландия вдигна част от ограниченията, които въведе. Извънредното положение в страната бе отменено на 13 май и животът до голяма степен се върна в обичайното русло. От 29 май максимално разрешеният брой на участниците в събрания и други обществени прояви ще бъде увеличен до 100.


8:40 ч.: Южна Корея съобщи за 19 нови заразени с коронавируса

Работници в Гуангджу, Южна Корея, дезинфекцират класни стаи преди възобновяването на учебните занятия.

Южна Корея съобщи днес за 19 нови заразени с коронавируса и двама починали през последното денонощие, предаде Асошиейтед прес.
Повечето от случаите на зараза са били установени в гъстонаселени райони в столицата Сеул, където властите активно проследяват предавания на заразата в нощни клубове и други развлекателни обекти.
Общият брой на потвърдените заразени в Южна Корея достигна 11 225. 269 от тях са починали, съобщиха здравните власти.
През последните две седмици новите случаи на зараза на денонощие в Южна Корея са по около 20. През този период обаче бяха открити стотици заразени, посетили нощни клубове в Сеул след разхлабването на ограниченията заради коронавируса в началото на този месец.
Това предизвика безпокойство в момент, когато около 2,4 милиона деца ще се върнат на училище или в детските градини утре. 


6:14 ч.:Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия надхвърли 179 хиляди 

Броят на потвърдени случаи на коронавирус в Германия нарасна с 432 за едно денонощие до общо 179 002, предаде Ройтерс, като се позова на днешните данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох".
Смъртните случаи са се увеличили с 45. С това общият им брой достигна 8302, съобщава институтът.

Междувременно, сп. "Фокус", съобщи, че германското правителство възнамерява да свали забраната за туристически пътувания до 31 европейски държави от 15 юни, ако епидемиологичната обстановка го позволява.

Тези страни включват 26-те от ЕС плюс Великобритания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.


6:01 ч.: Бразилия продължава да използва хидроксихлорохин за лечение на коронавируса въпреки решението на СЗО
 

Гробове на новопочинали от COVID-19 в Манаус, Бразилия.

Бразилия продължава да препоръчва използването на лекарството хидроксихлорохин срещу коронавируса въпреки решението на Световната здравна организация (СЗО) да преустанови временно клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19, предаде Франс прес, като цитира бразилското министерство на здравеопазването.
Няма промяна на нашите препоръки, заяви на пресконференция Майра Пинейро, секретар по здравната просвета.
Под натиска на президента Жаир Болсонаро бразилското министерство на здравеопазването публикува през миналата седмица документ, който включва препоръки за използването на хлорохин и хидроксихлорохин за лечение на коронавируса въпреки липсата за данни дали използването му е безопасно, припомня АФП. Решението предизвика вълна от критики в бразилската научна общност. 

Междувременно Франция се отказа днес да използва хидроксихлорохин и хлорохин за лечение на COVID-19 и прекрати използването им и в клинични тестове.


4:55 ч.: Китай съобщи за нови седем случая на заразяване с коронавируса

На територията на континентален Китай са открити нови 7 случая на заразяване с коронавируса, предаде Ройтерс, като цитира данни на националната здравна комисия.
Всички нови случаи са се заразили извън страната и са пристигнали в Китай от чужбина, подчертават китайските власти. Предишния ден бяха открити 11.
Открити са и 29 асимптоматични случая на коронавируса, при които пациентите са заразени, но не показват симптоми на болестта. Предишния ден бяха открити 40 такива случая.
Общо случаите в континентален Китай остават 82 992. Броят на жертвите остава 4634.


3:57 ч.: Белият дом въвежда по-рано забраната за достъп на лица, пристигащи от Бразилия
 

Жител на столицата Вашингтон минава покрай карикатурен плакат на президента Доналд Тръмп с надпис: "Искам да умреш за икономиката. Отваряме Америка днес." 

Белият дом съобщи, че ще въведе по-рано мерките, забраняващи достъпа до САЩ на чужденци, които са посетили Бразилия през последните две седмици, предаде Ройтерс.
Новите мерки ще бъдат въведени от 23:59 днес (6:59 ч. българско време на 27 май). Белият дом обяви въвеждането на забраната само два дни след като южноамериканската страна стана втора в света след САЩ по брой заразени с коронавируса.
Не се съобщава причината за промяната.
Въведената от САЩ забрана беше тежък удар за десния бразилски президент Жаир Болсонаро, който последва примера на американския си колега Доналд Тръмп в борбата с пандемията, като се противопоставяше на призивите за поддържане на социална дистанция и препоръчващи неизпитани лекарства, отбелязва Ройтерс.
През последните 24 часа в Бразилия са отбелязани 807 смъртни случая. С това южноамериканската страна за пръв път надмина САЩ по брой на жертвите за 24 часа, след като Вашингтон съобщи за 620 смъртни случая.
В Бразилия са регистрирани 374 898 заразени, докато в САЩ броят им достига около 1 милион и 637 хиляди. Общият брой на починалите в Бразилия обаче е само 23 473, срещу 97 071 за САЩ.


2:58 ч.: Чехия ще облекчи граничния контрол с Германия и Австрия
 

Училищата в Прага вече работят. В понеделник Чехия отвори още хотелите, плувните басейни, замъците и закритите части на ресторантите.

Чехия ще спре системния и щателен контрол по границите си с Германия и Австрия, въведен заради разпространението на коронавируса, предаде ДПА.
Вместо това от утре ще бъдат правени целенасочени проверки или такива на случаен принцип, каза министерството на вътрешните работи след заседание на кабинета.
Въпреки това остава в сила забраната за влизане на туристи. Връщащите се от чужбина чехи са задължени или да предоставят негативен резултат от тест за COVID-19, или да се подложат на карантина.
Нарушаване на закона за борба с инфекцията, включително незаконно влизане в страната, се наказва с глоба до 1 милион крони (40 000 долара).
Всеки, който опита да избегне полицейски контрол, трябва да плати глоба в размер на около 2000 долара.
В началото на май Чехия удължи временния граничен контрол до 13 юни. Водят се интензивни преговори за повторно отваряне на границите за туристи. 


2:45 ч.: Великобритания планира да отвори обектите за търговия на дребно от 15 юни
 

Старшият премиерски съветник Доминик Къмингс дава пресконференция в двора на Даунинг стрийт 10 в отговор на обвиненията, че е нарушил карантинния режим, за да пътува в провинцията.

Обединеното кралство планира да отвори на 15 юни търговските обекти, които не са от първостепенна важност, съобщи премиерът Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.
Мярката ще обхване както малки магазини, така и търговски центрове. Фризьорските и козметичните салони, както и хотелите, ще останат затворени заради опасността от предаване на COVID-19 в тях.
Джонсън каза на пресконференция, че от 1 юни могат да подновят работа пазари на открито и търговски представителства за продажба на коли, стига да спазват мерките срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

"Отварянето на тези бизнеси е ключова стъпка по пътя към възстановяването на икономиката ни. Ние ще подкрепим милиони работни места в Обединеното кралство", каза Джонсън.

Броят на смъртните случаи в страната, свързани с коронавируса, достигна 36 914, като през последното денонощие са починали 121 души.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.