"Създаването на "Държавна петролна компания" ще бъде една много голяма грешка. Тя ще струва между 400 млн. лв. и 500 млн. лв. и няма да промени нищо"

Това заяви тази сутрин пред бТВ бившият депутат и известен икономист Мартин Димитров. Той беше поканен да коментира плановете на властта да създаде огромен нов държавен мастодонт, който да управлява държавния петролен резерв, да създаде собствени данъчни складове и да построи 100 държавни бензиностанции.

Димитров посочи, че сметките за неговите изводи са елементарни. Една бензиностанция струва около 4-5 милиона лева за цялата инвестиция - оборудване, зареждане, строеж, служители. Ако държавата построи 100 такива - то излиза, че ще се дадат около 500 милиона лева. Припомняме, че правителствените сметки говорят за около 200 милиона лева. 

Той обаче показа и други изчисления. Например - че в България има достатъчно бензиностанции и не малкият им и недостатъчен брой е проблем за конкуренцията. 

"Аз направих един анализ. В България има най-много бензиностанции на 1 милион души - около 420 обекта на един милион души. Това е два пъти повече отколкото в Германия и Франция и четири пъти повече отколкото е в Румъния."

Димитров стана и поредният експерт, който потвърди, че големият проблем на пазара на горива е в достъпа до данъчните складове. В този смисъл той каза, че идеята държавата да направи свои е добра, но сама по себе си няма да свърши полезна работа. Припомняме, че освен това законът за Държавната петролна компания задължава и всички частни складове да нямат право да отказват право на достъп на участниците на пазара. 

"Те обаче са написали - ако сте бизнесмен и ви бъде отказан достъп, да отидете в Агенция "Митници" и те да разследват, като полицейско звено. Само че тази система трябва да работи автоматично, без тези оплаквания и разследвания и полиция, то просто няма да работи".

И предлага решение - да се осигури достъп до складовете, да се облекчи процедурата по създаването на нов склад, да се позволи на бизнеса да използва складовете в Румъния и Гърция, както е нормално, а обществените доставчици да публикуват всеки месец свободните количества във всеки склад. 

Димитров коментира, че с идеята за създаването на новата компания властта е признала, че собственият й регулатор не може да се справи с пазара.

"Държавата не трябва да бъде участник на пазара, а регулатор. Това е безумността на ситуацията - ние не се справихме като регулатор, дайте сега да правим бензиностанции".

Този и предишният състав на Комисията за защита на конкуренцията, пък не са си свършили работата, защото "са плахи и не защитават конкуренцията". 

"До момента техните действия са епизодични, много проверки започнати, но нито една доведена докрай. КЗК е длъжник на данъкоплатците."

Генерално - Мартин Димитров смята, че от създаването на "Държавна петролна компания" ще остане единствено огромен разход за данъкоплатците и нищо повече. Той припомни и че огромна част от българските държавни компании работят на загуба и няма причина да смятаме, че и тази няма да го прави. 

Накрая на разговора той коментира с едно изречение и другата гореща икономическа тема - тази за свалянето на ДДС за ресторантьорите. Което премиерът Борисов определи за грешка, но категорично щяло да се въведе като политическо решение. 

"Няма да постигнат никакъв резултат, само отварят кутията на пандора за всякакви искания. Ще работи ако намалят единната ставка на 15%, както и ако увеличат прага за регистрация по ДДС до 200 000 лв."