Писателката Дж. к. Роулинг ще публикува нова детска книга - безплатно, на порции в интернет, съобщи "Гардиън". Историята е приказка за "истината и злоупотребата с власт", а досега черновата стояла на тавана на авторката. Решила са я публикува сега - заради децата, които дълго стоят затворени у дома покрай пандемията от коронавирус. 

"The Ickabog" е заглавието на новата (стара) творба. Действието се развива в измислен свят и нищо от сюжета и героите не е свързано с останалите книги на авторката на романите за Хари Потър. От вторник нататък, продължение на 34 дни части от приказката ще бъдат публикувани онлайн за безплатно сваляне. След това книгата ще бъде публикувана на хартия, в електронен и в аудиоформат, а приходите от продажби ще бъдат дарени на проекти в помощ на групи от хора, засегнати от COVID-19. 

Самата Роулинг разказва, че е писала историята преди повече от 10 години. Затова и разказът не може да се възприема като отговор на случващото се в света в момента.

"Темите са валидни за всяко време, могат да се отнасят за всяка ера, за всяка държава", казва писателката пред "Гардиън". Тя беше доста критична в последните дни към британското правителство. Поводът - отговорът на властта по повод скандала със съветника на премиера Борис Джонсън - Доминик Къмингс, който наруши карантинните мерки на Острова. Това предизвика включително искания за оставката му. 

Историята на книгата, която ще излезе сега, Роулинг свързва с времената около 2009 г. И я описва като "политическа приказка" - за по-малки деца от тези, за които пише след това. Писателката създавала "The Ickabog" в промеждутъците в писането на книгите за Хари Потър. И от самото начало планирала да я публикува след последния роман от поредицата. Вместо да довърши приказката си, тогава Роулинг започна да пише романи за възрастни и така "The Ickabog" останала на тавана във вид на чернова. Досега. 

С времето Роулинг започнала да мисли, че приказната история принадлежи на двете й по-малки деца, защото им я чела вечер и това е семеен спомен. Преди няколко седмици обаче писателката решила, че ще пусне книгата безплатно за децата, затворени у дома заради пандемията. Собствените й наследници, които вече са тийнейджъри, били много ентусиазирани. В резултат - прашната кутия от тавана, където била на съхранение черновата, била отворена и Роулинг се потопила отново във фантастичния свят, до който си мислела, че повече няма да се докосне. 

“Щом започнах да работя отново по книгата, за да я завърша, започнах и отново да чета глави от нея вечер със семейството си. Това бе едно от най-необикновените преживявания, откакто пиша книги. Първите двама читатели на приказката ми разказваха какво помнят от времето, когато бяха съвсем малки", казва Роулинг.

За новите малки читатели на "The Ickabog" има и предизвикателство. Дж. К. Роулинг моли децата, които ще изтеглят частите на книгата онлайн, да изпащат и илюстрации към всяка от главите. А най-добрите работи ще влязат в хартиеното издание, което се очаква през ноември.

"Искам да видя необуздано въображение. Креативност, откривателство и усилие - това са най-важните неща, не търсим непременно техническото изпълнение на рисунките", казва Роулинг.