Въпреки анонса на премиера Бойко Борисов от сряда, че скелетът на сграда в двора на Александровска болница в София, определен за "нова" детска болница, ще бъде съборен и ще се строи наново, днес от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница" се събират на последен протест. Засега.

Според организацията, която от месеци протестира срещу плановете на Министерството на здравеопазването да дострои зданието, проектирано през 70-те години на миналия век, срещата в Министерския съвет и новината, която тя произведе, "е първа стъпка към постигането на обществен консенсус за новата национална педиатрия и за бъдещето на детското здравеопазване".

"Въпреки сближаването на позициите Националната гражданска инициатива няма да отмени обявения за четвъртък, 28 май 2020 г., протест пред сградата на Министерския съвет. Ще продължим да събираме подписи за гражданската инициатива, за да ги внесем в Народното събрание", обясняват оттам.

Целта е да продължи и днес събирането на подписи за Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“, която да бъде внесена в парламента, тъй като срокът за това изтича. С подписката темата за изграждане на съвременна детска болница и исканията на гражданите ще влязат в дневния ред на парламента - както предвижда Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Сред исканията, които трябва да бъдат представени на вниманието на депутатите, са провеждане на нова обществена поръчка с професионално задание, поставящо най-високите изисквания за качеството на сградата на бъдещата болница; открит конкурс за най-добрата идея; прозрачно изразходване на обществените средства; конкретни срокове и твърди гаранции за безопасност и качествено изпълнение. Граждани, архитекти и лекари настояват още да се изработи концепция за съвременно детско здравеопазване, както и да се създаде обществен съвет, който да осигурява прозрачност на процеса и да гарантира безопасността и функционалността на бъдещата детска болница.

На срещата при Бойко Борисов, на която дойде новината, че недостроената сграда ще бъде съборена и на нейно място (вероятно) ще се строи нова, не стана ясно дали това ще стане в рамките на обществената поръчка за дострояване на стария градеж.

Настоящата обществена поръчка - за инженеринг и строителство на базата на скелета, бе обявена през миналата година и в крайна сметка спечелена от ДЗЗД „Детско здраве“ (обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД). Офертата бе за 77 839 442, 89 лева без ДДС. Тя е за "извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор)" на детската болница. Договорът бе подписан от министър Ананиев. Пределната цена за проекта, която здравното министерство обяви при откриването на търга, бе 94 млн. лв. 

Според адвокат Минко Русинов, цитиран от "24 часа", в споразумението с "Главболгарстрой" е записано, че се възлага задача за извършване на реконструкция на съществуващата сграда и ново строителство, което означава, че събарянето е част от клаузите на договора. Според Закона за устройство на територията обаче в такива случаи новият строеж трябва да отговаря в пълна степен като площ и височина на вече съборения. Цената по този договор не може да се увеличи. 

Откакто бе обявена идеята за новата детска болница, имаше много въпросителни около дострояването на изоставения строеж в двора на Александровска болница - дали той отговаря на съвременните изисквания, дали дострояването му би било законно, отговаря ли проектът на действащия устройствен план и т.н. Притеснения имаше - и от страна и на Камарата на архитектите, и на тази на инженерите, дали обследването на скелета за годност е достоверно. Двете браншови организации обжалваха решението на Ананиев за обявяване на търга за инженеринг и строител, но и КЗК, и съдът остави претенциите им без уважение.

Преди да се реши за дострояване на сградата за нова детска болница, имаше и друга идея - в национална педиатрия да се превърне болница "Лозенец", или т.нар. Правителствена болница. Тази опция също срещна отпор заради университетския статут на лечебното заведение и правителството се отказа.