Създателят на Facebook Марк Зукърбърг разкритикува Twitter, след като втората социална мрежа си позволи да маркира два туита от президента на САЩ Доналд Тръмп като съдържащи неверни или подвеждащи твърдения. Сюжетът се разигра преди ден, а държавният глава заговори за "затваряне" на социални мрежи заради манипулации и обвини Twitter в "задушаване на свободата на словото". 

В интервю за Fox news Зукърбърг заяви, че частните компании не бива да са "арбитър за истината за всичко, което хората казват в социалните мрежи", говорейки за политиката на Facebook по темата с дезинформацията. 

Но създателят на Facebook не си спести и малко ирония към Тръмп.

"Трябва да разбера какво точно смятат да правят. Но по принцип мисля, че правителството да избере да цензурира платформа, защото е притеснена от цензуриране, не е правилният рефлекс тук", заяви той.

Пълното интервю на Зукърбърг ще бъде излъчено по-късно днес, съобщи Forbes.  

На 27 май в Twitter под два поста на Тръмп имаше маркер, че става дума за подвеждаща информация. Президентът бе написал, че гласуването по пощата ще доведе до мащабна фалшификация на бюлетини, коментирайки предстоящите тази есен президентски избори в страната. Twitter постави син удивителен знак под туитовете на президента относно процедурата за гласуване по пощата, което означава, че според мрежата текстът съдържа неоснователни изявления и невярна информация.

Американският президент моментално обвини Twitter в "удушаване на свободата на словото" и в намеса в президентските избори.