Икономиката на САЩ се е свила повече от очакваното през първото тримесечие, като анализаторите продължават да прогнозират много по-силен спад през второто тримесечие, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на търговията съобщи днес, че брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 5 процента на годишна основа през първите три месеца на годината, което е повече от очакваните допреди месец -4,8 процента.

Това е най-големият тримесечен спад след отчетените -8,4 на сто през четвъртото тримесечие на 2008 година по време на финансовата криза.

Преразгледаният надолу показател за първото тримесечие отразява по-слабите инвестиции на бизнеса в складови наличности, което отчасти е било компенсирано от малко по-силните потребителски разходи.

Икономистите очакват мерките за изолация, довели до спиране на голяма част от икономиката и довели до съкращаване на милиони работещи да предизвикат спад на БВП от 40 процента на годишна основа през сегашното тримесечие. 

Това ще бъде най-големият тримесечен спад от 1947 година и четири пъти по-голям от предишния спад през 1958 година.

Мнозина анализатори прогнозират бърз подем на растежа през периода юли-септември. Бюджетната служба на Конгреса на САЩ очаква нарастване на БВП от 21,5 на сто на годишна основа. 

Подемът обаче няма да бъде достатъчен за компенсиране на изгубения икономически растеж през първото и второто тримесечие