Нова инициатива, наречена REACT-EU („Помощ за възстановяване за кохезията и териториите на Европа“), ще увеличи подкрепата за кохезия на страните членки, за да станат техните икономики по-устойчиви след кризата.

Това обяви днес еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Пакетът за REACT-EU е част от обявения вчера Фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро и включва допълнителни средства в размер на 55 млрд. Тези средства ще се предоставят в периода 2014-2020 г. по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ и Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). През тази година тези средства ще се предоставят чрез целенасочено преразглеждане на настоящата финансова рамка, а през 2021-2022 г. - чрез инструмента „ЕС от следващо поколение“.

 
Страните членки ще могат сами да решават как точно да насочват средствата. Максималната гъвкавост, предложена в пакетите за Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса – плюс (ИИОК+) ще бъде запазена и те ще могат да използват средствата за мерки за възстановяване от кризата члез ЕФРР, ЕСФ или за подпомагане на най-уязвимите групи от обществото чрез ФЕПНЛ.

Финансирането от REACT-EU ще се разпределя между държавите членки, като се вземат предвид относителният им просперитет и степента на отражение на сегашната криза върху техните икономики и общества, включително младежката безработица.

„Кризата има асиметрично влияние. Различните страни и региони започват от различни изходни точки. Различен е и националният капацитет за възстановяването. Така че за да е устойчиво възстановяването, трябва да е здраво свързано с конвергенцията, справедливостта и, разбира се, със зелените и цифровите цели“, изтъкна Елиза Ферейра.