"Футболен мач. Двата отбора играят, тичат и искат да вкарат гол. Изведнъж съдийската колегия от пет-шест души, и тя се втурва, започва да тича и иска да вкара и тя гол. Какво става с футбола тогава? Няма футбол?"

Това сравнение на Муравей Радев - бивш финансов министър, всъщност няма общо със спорта, а е свързано с новата идея на властта - да създаде "Държавна петролна компания", която да построи собствени бензиностанции и да стане един от играчите в пазара на търговията на горива. 

Той гостува в бТВ, за да коментира тази и другата спорна тема от последните седмици - едноличното решение на премиера Бойко Борисов да се намали ДДС ставката за ресторантьорите и книгите. 

Според Радев и двете идеи са "много, много лоши". Специално внимание отдели обаче на държавните бензиностанции, защото по думите му и сега си имаме достатъчно държавни предприятия като БДЖ, топлофикации, енергетика и др., които субсидираме и които не може да се каже, че се справят добре. 

Още повече че причината, поради която се твърди, че се прави - да се свалят цените, не е сигурно, че ще бъде изпълнена, посочи Радев. Големият проблем обаче идвал от тоталното неразбиране каква точно функция изпълнява държавата в една пазарна икономика. 

"Държавата е създадена, за да извършва публични услуги. В пазарна икономика тя няма друга работа освен две основни задачи - да създава правилата и регулациите, и второ - да следи за спазването на същите тези правила."

Именно и оттук дойде "футболното сравнение" - като поредното доказателство, че няма логика в това държавата едновременно да бъде играч на пазара и негов регулатор. Припомняме, че вчера икономическият министър Емил Караниколов, под чиято шапка, че оперира новата ДПК, обясни, че това нямало да е така, защото бензиностанциите щели да са отделени в търговско дружество (б.р. - дъщерно на ДПК, но пък в него можело да има и частни инвеститори) и като такова то нямало да се ползва с бонуси от държавата и щяло да играе честно на един либерален пазар.

"В една пазарна икономика звучи смешно да кажеш, че като има държавни бензиностанции, които щели да работят на пазарен принцип и така ще се създаде конкуренция и ниски цени. Не й е работа на държавата да прави това, за което не й плащаме. Да си прави това, за което плащаме."

Що се отнася до почти приетата вече поправка за намаляване на ДДС ставката за ресторантьорите до 9%, Муравей Радев заяви, че тази промяна носи две големи опасности:

"Първата е направо заплаха. Заплаха за данъчната система, която сега е много добре балансирана. Такива действия дори с благородни намерения - да пипнеш нещо, да помогнеш - няма да работят, а само ще доведат до разбалансиране на всичко постигнато. Второ - опасност за цялата стабилност на държавата. Сега така или иначе ще има по-малко постъпления в бюджета заради кризата. Предложенията за сваляне на ДДС са загуба за цели 2 млрд. лв., докато натискът за разходи непрекъснато расте."

Според финансиста, ако все пак тази мярка остане, нека тя да действа само шест месеца и да се дадат грантови помощи на засегнатия бранш. А намаленото ДДС така или иначе нямало да бъде усетено, когато е нужно - именно сега, а напред във времето.