Американското министерство на правосъдието обяви, че са повдигнати обвинения на над 20 севернокорейски банкери, стоящи според него зад международна схема за пране на пари. Чрез нея според обвиненията са прехвърлени около 2,5 милиарда долара в нарушение на санкциите на САЩ, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА и БТА.

Общо 28 граждани на КНДР са с повдигнати редица обвинения, свързани с банкова измама, пране на пари и участие в престъпни действия. Си Ен Ен отбелязва, че това е първото дело, заведено срещу представители на севернокорейската финансова система.

Внесеният във федерален съд във Вашингтон обвинителен акт, който е от 50 страници, описва подробно система от подставени компании и "прикрити клонове" на севернокорейска държавна банка в различни страни в чужбина , включително в Китай и Русия.

Очевидната цел на схемата била да бъдат заобиколени международните рестрикции върху способността на севернокорейския режим да харчи пари по целия свят.

Обвинения са повдигнати и на петима китайски граждани - според копие от обвинителния акт, публикувано от "Ню Йорк таймс".

Схемата датира от 2013 г. и се посочва, че е изградена на фона на изострящите се международни санкции срещу режима в Пхенян.

Севернокорейската Външнотърговска банка е основната финансова институция на потайната страна според публикациите. През 2013 г. тя е обявена от Министерството на финансите на САЩ за блокирано юридическо лице.

Според обвинителния акт Външнотърговската банка е пращала обвиняемите също в Тайланд, Либия, Австрия и Кувейт. В него се посочва, че те са разполагали с тайни филиали и над 250 подставени компании.